Станимир Стефанов: Левицата ще се бори със социалната несправедливост и ограбването на българския народ

Станимир Стефанов е кандидат за народен представител от Левицата от 27 МИР Стара Загора. Той е роден в град София на 4 юли 1977 г.  Завършил е висше образование в УНСС със специалност „Стопанска логистика“. Магистър е по национална сигурност. От няколко години живее в град Казанлък. Станимир Стефанов е председател на Дискусионен клуб за леви идеи „Георги Кирков” в Града на розите.

Той определя себе си като „антифашист, обикновен българин с ясна позиция и твърда вяра в идеите, които отстоява.”

„Вярвам най-искрено, че в близко бъдеще България ще разкъса либералните и неолиберални окови, които вече 33 години са я оковали. И отново ще бъдем свободен народ!”, споделя още Стефанов.

Станимир Стефанов е втори в листата на Левицата в 27 МИР Стара Загора, ето какво сподели той за читателите на „Долина”:

 • г-н Стефанов, кои са приоритетите, които залага Левицата в своята работа на национално ниво?
 • Основните приоритети на Левицата, които тя залага на национално ниво са борба с мащабната социална несправедливост и ограбване на нашия прекрасен български народ. Искам да дам само няколко примера за твърдата решимост на Левицата за борба с явните картелни кръгове в нашата икономика. Ние ще предложим в следващия Парламент няколко закона, сред които са Закон за облагане на свръхпечалбите в различните сектори на икономиката, като банковия, телекомуникационния и разбира се секторът за доставка на горива. Не може една стока от производител до купувач да нарасне в някои случаи с до 500 процента надценка, Това не е нормално!

Ние, от Левицата ще изработим и предложим проектозакон, още в следващия парламент, за защита и продължаване на работата на енергиен комплекс „Марица Изток”, за да може веднъж за винаги да спре търговията от страна на различните политически партии със страховете на работниците в комплекса.

 • Вие сте кандидат за народен представител от 27 МИР Стара Загора, кои са основните приоритети и проблеми, с които ще се заемете в региона?
 • Както вече споменах, един от основните приоритети е изработване на Закон за енергийния комплекс „Марица Изток”, за да може българския миньор и енергетик да почувства сигурност, да почувства нужното спокойствие и защита от страна на собствената си държава. Мино-маришкият комплекс трябва да продължи своята работа, защото той е важна част от внвргийната сигурност на България.

От Левицата сме категорични, още че на територията на прекрасната Розова долина химически завод преработващ между 40 и 90 000 тона формалин не трябва да има. В разгарялото се недоволство в последните два месеца на жителите на Казанлък и Павел баня сме категорични, че не само водата на казанлъчани и селата около този завод е в опасност, но и лошото качество на въздуха. Той може да причини различни здравни проблеми като астма, какъвто е случаят с детето на един от членовете на скоро сформираното Сдружение „България за чиста Розова долина”. Като цяло вярвам, че е дошъл момента българите да кажат едно силно „Стига” на превръщането на България в държава „на ишлеме”, нещо което за съжаление днес е факт.

На наша територия се горят боклуците на цял свят, откриват се предприятия за преработка на пластмаса почти във всяка от 265 български общини и какво ли още не. Вече от няколко години в Розовата долина си имаме и химически завод по средата на няколко населени места. Това не трябва да продължава и Левицата ще работи и предложи всички законодателни промени, които са необходими, за да спре всички тези безумия, които не са в полза на хората. Тъкмо обратното те са заплаха за неговата сигурност и живот.

 • г-н Стефанов, ЕК готви забрана на розовото масло и иска да го обяви за химическа субстанция, моля за Вашия коментар по темата?
 • Масовото култивирано отглеждане на маслодайна роза, наричана още „казанлъшка”, датира у нас още от 17. Век, а може би и от по-рано. Българското розовото масло или rose otto,  е уникален продукт, популярно и използвано за козметични продукти и за ароматерапия по целия свят. Омайващият аромат на розовото масло оказва мощно терапевтично въздействие върху човешкия организъм благодарение на богатото си съдържание на полезни вещества. Само поради това за мен е огромна изненада, че някой евробюрократ има идея да предложи такова безумие. Искам и да изброя нещата, които аз знам, а те сигурно са много повече, за изключително здравословното въздействие на розовото масло. Освен че се използва в козметичната индустрия поради своето антибактериално, противовъзпалително и антиоксидантно действие, розовото масло има доказани лечебни ефекти върху тъканите и органите на организма: неврофармакологичен ефект – флавоноидите и терпените в растението оказват антидепресантно въздействие; аналгетичен ефект – предполага се, че се дължи на кверцетините и кемпферола, които са хидроалкохолни и етанолови екстракти, неразтворими във вода; ефект срещу невротична атрофия – изследванията показват, че екстракт от роза помага при терапията на деменция; ефект върху дихателната система – установено е, че етанолов екстракт намалява кашлицата, действа против астма и сенна хрема; противодиабетен ефект – нивата на кръвната захар се понижават значително при перорална употреба на метанолов екстракт на роза. Като цяло, розовото масло действа спазмолитично, антивирусно, кръвоспиращо, успокоително, тонизиращо.

С изброеното до тук е просто абсурдно намерението на Европейската комисия и унищожаването на цял един сектор и поминък на народа.

 • В сигурна ли България живеем според Вас, г-н Стефанов? И ако не кои са причините и има ли решение?
 • Ако тръгнем от понятието „сигурна”, което в добре известното определение за сигурност дефинира това понятие като “динамично състояние, в което за отделната личност, обществото и държавата не съществуват преки опасности от враждебна агресия, политически, икономически, културен диктат и всякакви форми на принуда”, то според мен отговорът е категорично НЕ! През последните десетилетия, върху българския народ се налага изключително добре „контролираната бедност”, като в последните две години ставаме свидетели и на отлично направлявания от външни сили „контролиран хаос” във вътрешно политически план. Тоест, не само, че българите не живеем в сигурна среда, както икономическа, така и социална, но и върху нас се упражнява постоянен психологически натиск от различни източници – медийни, геополитически и т.н. В такава среда е нормално много български граждани да напуснат България и да търсят препитание в други държави. Това от своя страна доведе до катастрофалния демографски срив у нас, за 33 години се стопихме с над 3 милиона души! И да решение има – да спрат политиците с предателството на държавните интереси и суверенитет на държавата и народа.
 • Старозагорска област е част от енергийната сигурност на България, позицията на Левицата за „Марица Изток“?
 • С цялата си отговорност пред българския работник, ние заявяваме, че ще защитим него и неговото семейство, а откъдето следва, и че ще защитим нашата Родина – Република България. Да не забравяме, че енергиен комплекс „Марица Изток” е част от националната сигурност на България. Ние от Левицата сме за енергийна независимост чрез запазване на Енергиен комплекс „Марица Изток” и изграждане на АЕЦ „Белене”.
 • За или против събарянето на Паметника на съветската армия сте от Левицата?
 • Естествено, че сме категорично против събарянето на Паметника на Съветската армия. Този паметник е построен от българския народ, за да се помни героизма на Червената армия, освободила света от нацистката кафява чума само преди 80 години. Да, през последните 33 години няколко български тинк танка и неправителствени организации направиха всичко възможно чрез външни финансови дарения да изкривят, да заличат и пренапишат българската история. Не успяха и няма да успеят опитите им за премахване на Паметника на Съветската армия, защото българския народ помни своята история. Нека не забравяме, че българския народ е най-стария на европейския континент.
 • г-н Стефанов за финал моля да ми кажете, в каква България искате да живеете?
 • Искам да живеем в сплотена България, а не разделена каквато е днес. Искам да можем поне по една тема по-голямата част от българите да сме обединени, да сме единни. Ако погледнем в миналото на България, тя е била силна и мощна държава само когато е била обединена.

Ние от Левицата твърдо вярваме, че заедността на българите е възможна. Работим и ще работим в тази посока!

Искам да живеем в свободна, независима и сигурна България и да завещаем на нашите деца и внуци идела на Апостола на българската свобода Васил Левски „За чиста и свята Република”.

За хората! За България! За Левицата! – бюлетина №14

Купуването и продаването на гласове е престъпление!