ГЕРБ Казанлък: Как влияе Липсата на редовен кабинет и отражението върху ПВУ (Плана за възстановяване и устойчивост)

Групата съветници от ГЕРБ в Общинския съвет в Казанлък изразиха пред медии своята загриженост относно блокиране работата по проекти на институции, в т.ч. и на Община Казанлък, в резултат на факта, че в България няма все още редовно правителство. Ръководителят на групата съветници Младен Желев подчерта, че до момента Общинска администрация е една от най- активно работещите по проекти. За миналия програмен период има подадени над 60 проекта, 57 от тях са одобрени: „ Това е почти сто процента успеваемост. Липсата на правителство обаче е проблем. От ГЕРБ получихме първия мандат и представихме екип на правителство с познати фигури, т.е. Кабинет без изненади. Оказа се обаче, че освен ГЕРБ и още няколко политици, от 50-то Народно събрание нямат държавническо мислене и не мислят за гражданите, за техните избиратели. През последните няколко дни се налага да търпим различни обиди, но за пореден път се оказахме прави, че неформирането на Кабинета е сериозен проблем. От това страдаме всички ние. По всичко личи, че страната ще бъде тласната в нови избори, а има проекти, които чакат финансиране. „

Желев поясни, че от 7 месеца не е получавано никакво финансиране на проекти по Плана за възстановяване и устойчивост, заради липсата на редовно правителство, не може да бъде получено второто плащане по него. Трябва да преминат четири мерки на гласуване на национално ниво: Закона за личния фалит, Пътната карта за климатичната неутралност е преработена, но не е приета, няма приети промени в избора на състава на антикорупционната комисия и миналият Парламент е отложил либерализирането на пазара на тока: „ Това са мерки, които са необходими, за да получим финансиране . Към момента България е изпълнила едва 7 процента от мерките и реформите по ПВУ. За сравнение в ЕС средният процент е 18, в съседна Гърция е 23, в Румъния 14, в Хърватска – 28 процента. 6 милиарда евро са парите, които трябва да получим по Плана за възстановяване с малко над 300 реформи инвестиция, което е средно 18 млн. лв. евро на реформа. Европа прилага една и съща форма за всички държави. Реално при нас проблемът е липсата на редовно правителство.“

Желев поясни и какви са проектите на Община Казанлък, които са блокирани към момента към Плана за възстановяване и устойчивост: за саниране, ремонт и модернизиране на сградите на Общинска администрация, Военен отдел, НЧ „Възродена Искра – 2000“, филиала на ДГ „Здравец“ в с. Енина, реформите за домове за стари хора №1 и №3, електробусите, санирането на многофамилните жилища и подмяната на уличното осветление в 14 населени места в община Казанлък. Възможно е да има и забавяне по Концепцията за интегриране на териториални инвестиции. Там Общината има 28 милиона на първи етап одобрени, на второ място е в държавата след Бургас.

Общинският съветник от групата на ГЕРБ Мария Цонева обърна внимание на един от изключително важните проекти – този за енергийното обновяване на жилищния сграден фонд. Тя подчерта, че преди няколко години, при управлението на ГЕРБ, стартира програма за саниране на многофамилни жилища и тогава са санирани 19 жилищни сгради. Към момента 18 блока са класиране за саниране, но към днешна дата финансиране няма, защото при сегашната политическа обстановка България не успява да изпълни задължителни реформи по Плана за възстановяване и устойчивост:“ В един момент хората оставят излъгати и то по независещи от ОбС и Община Казанлък причини. Изразяваме своята тревога, че се забавя съставянето на правителство, което затруднява работата на общинските администрации. Разчитаме, че ако има редовно правителство, проектите в община Казанлък ще се случат.“

Общинският съветник Веселин Сираков обърна внимание на проекта за екосъобразна мобилност. Община Казанлък заедно с община Павел баня предвижда подобряването на услуги на територията на общината с 9 автобуса, насочени изцяло към междуселищния транспорт.

Реализирането на проекта ще доведе до трайно подобряване на състоянието на общината както в икономическо, така и в социално и екологично положение. Жителите от селата искат да бъдат поставени на равни начала с градския транспорт. Сираков обърна внимание и на друг един проект. за подмяна на уличното осветление в 14 населени места.

Общинският съветник Румяна Крачева заяви, че изработването на проекти от този тип е трудоемка задача и изисква много професионални умения. Жалко е, че при подготвена пълна строителна и друга необходима документация не може да се започне работа по тези и други проекти.

По отношение на проекта за НЧ „Възродена Искра“ тя каза, че предвидените дейности за топлоизолацияа на покрив, стени, пода, реновиране на санитарни помещения, подобрения на създаване на достъпна архитектурна среда. Проблемът е със забавяне на финансирането по причини извън нас. На нас българите, които работим и създаваме е необходима работеща държава.

Общинските съветници на ГЕРБ – Казанлък започват организирането на ПРИЕМНИ ДНИ, като стартираме със следния график:

• с. Розово – днес, понеделник, от 17:30 ч.(в кметството)

• с. Копринка – вторник (16.07.) от 17:30 ч.(в Пенсионерския клуб)

• с. Овощник – вторник (16.07.) от 17:30 ч.(в кметството)

• с. Долно Изворово – сряда (17.07.) от 17:30 ч.(в кметството)

• с. Черганово – сряда (17.07.) от 17:30 ч.(в кметството)

• с. Енина – четвъртък (18.07.) от 17:30 ч.(в Пенсионерския клуб)

• с. Бузовград – петък (19.07.) от 17:30 ч.(в кметството)

• с. Дунавци – петък (19.07.) от 17:30 ч.(в кметството)

Всеки наш съгражданин е добре дошъл, ако има някакви въпроси, на които счита, че можем да дадем решение или просто иска да се видим извън формата на предизборните кампании!

Видео от пресконференцията: