Доброволци се запознаха с български производители

Доброволците по проект „Взаимопомощ 4” на програма „Европейски корпус за солидарност” на сдружение с нестопанска цел „Младежки център за развитие-Взаимопомощ” осъществиха дейности в огнен център в гр. Ябланица на фондация „Жар-театър, изкуство, култура”, био пчелна ферма в с. Ъглен, Национален пещерен дом гр. Карлуково, проект „Наеми дърво” с. Бяла река, радио „Е-волюшън” и с. Миндя. Тези дейности са част от еко фестивал „Гостува”, които са нова дейност на организацията. Доброволците на фестивала осъществиха преди това своите дейности по време на лятната академия на НЧ „Пробуда-1920” с. Копринка в продължение на 2 седмици.
В огнения център в гр. Ябланица на фондация „Жар-театър, изкуство, култура” доброволците помогнаха в неговото изграждане и направа на кът за отдих и летни душове. В био пчелна ферма в с. Ъглен успяха на практика да се научат да вадят мед, както и да видят майката пчела. Фермата, която посетиха има 400 кошера с пчели.

Доброволците имаха възможност да се срещнат и с експерта по ре-мозайките (мозайки от отпадъчни материали) Мария Стоева, на която помогнаха с изграждане на такава мозайка в Национален пещерен дом гр. Карлуково. Мария е човекът, който с години помагаше на еко фестивала и създаде, заедно с доброволци мозайките от двете страни на стената на язовир Копринка.

Подпомогнаха проект „Наеми дърво” с. Бяла река като набраха ябълки, които организации „Младежки център за развитие-Взаимопомощ” и „Юнайтед Авангард артист” са осиновили, като успяха и да видят на практика как се произвежда био сок от ябълките в цех, както и научиха как могат да си направят сладко от ябълки.

В последните дейности в гр. Велико Търново успяха да посетят друга организация, която се занимава с културни събития и създава място за такива в града, както и споделят и създават място за социална чайна в гр. Велико Търново. Доброволците дадоха интервю и за радио „E-volution”. Последната дейност на доброволците в еко фестивал „Гостува” беше да създадат пейки за зона за отдих в с. Миндя.

инж. Мария Славова
Председател на СНЦ „Младежки център за развитие-Взаимопомощ“