626 са децата, които за първи път ще прекрачат прага на училищата в общината

Училищата в община Казанлък са готови за новата учебна година, каза пред журналисти заместник-кметът по хуманитарни политики Сребра Касева.

626 са децата, които за първи път ще прекрачат прага на училищата в общината. Те са с около 20 деца, почти цял клас, повече от миналата година. В основните училища паралелките за първи клас са между 2 и 4. Най-много такива паралелки има в ОУ „Никола Вапцаров“ – 4 със 101 деца, след това е ОУ „Мати Болгария“ със 78 първокласници и на трето място е ОУ „Георги Кирков“ със 74 първокласници. Първи класове има и в училищата в населените места. Цели класове има в Овощник, Крън, Ръжена, Енина, Хаджидимитрово, а в другите населени места на общината, където има първокласници, те са в слети паралелки. „Тенденция, която се наблюдава от миналата година е, че родителите вече не предпочитат толкова децата им да учат в града, наблюдава се лек отлив от града“, подчерта Касева.
В първия учебен ден първокласниците ще получат подаръчни комплекти с предмети и пособия, необходими за обучението им от името на кмета Галина Стоянова.

„ Добро е положението и в гимназиите, каза още Касева. – Професионалните паралелки тази година са 16, като профилираните са 11 – общо 27 паралелки са в професионалните и профилираните гимназии на територията на Казанлък. Две са училищата, които предлагат профилирано обучение в дневна форма, това са ППМГ „Никола Обрешков“ и ПХГ „Св.Св. Кирил и Методий“. Четири училища предлагат професионално обучение в дневна и дуална форма – ПГ по лека промишленост и туризъм, ПГ по транспорт и транспортен мениджмънт, ПГ „Иван Хаджиенов“, ОБУ „Св. Св. Кирил и Методий“ с. Ръжена и НУПИД „Акад. Дечко Узунов“. Две от училищата в Казанлък предлагат профилирано и професионално обучение – СУ „Екзарх Антим I“ и Г „Акад. Петко Стайнов“.“

Касева подчерта, че училищата са готови и по отношение на материалната база, където е имало ремонтни дейности, те вече са приключени, това е обсъдено на среща на кмета Галина Стоянова с директорите на учебни заведения в общината.

Организирано е и столовото хранене на учениците. То ще започне до края на следващата седмица и децата ще могат да се хранят в училище.

При последната буря в Казанлък са пострадали и някои покриви на училища и градини. В тази връзка Касева поясни, че ремонтите вече са приключени. Такива са случаите в училищата в Шейново, Кънчево, Хаджидимитрово и ДГ „Слънчице“. Част от парите за ремонт са от застрахователната компания, а другата част са от резерва на училищата. Предстои ремонт в Детска ясла „ Надежда“, където трябва да бъдат подменени тръбите, но процедурата е по-тромава, тъй като дейностите по ремонта са с обществена поръчка.