Първа „Еко академия“ ще се проведе в Казанъшко през април

Сдружение „Младежки център за развитие-Взаимопомощ” обяви на 03.12.2023 г., че ще стартира през тази година „Еко академия“, като всички дейности ще се организират в Eco center Green Europe, Еко център „Зелена Европа“ (https://www.facebook.com/profile.php?id=100091628353874) сред природата с участието на специалисти в определени области, насочени както към екологията, така и към дейностите на открито.  Тя ще се осъществи за първи път през месец април по проект „Еко 2“ на програма „Европейски корпус за солидарност“.

Избрали са не случайно мястото да е в с. Средногорово, което притежава множество плюсове за такива дейности: биоразнообразие на животни и растения, диви животни, чист въздух и недокосната от човешка дейност природа.

Организацията е известна със стартиралите проекти с доброволци в града ни през 2009 г. и организирането на еко фестивал в продължение на 12 години. В Казанлък е създадена и първата стена на доброволчеството в България, открита от посланика на Р. Полша у нас през 2013 г.

Сдружението е основател на кампанията „Капачки за Казанлък“, с която на 5 места в населени места на Община Казанлък има поставени метални сърца за пластмасови капачки, осигурени по проекти на програма „Европейски корпус за солидарност“ и 2 шишеяда за пластмасови бутилки, осигурени от сдружение „BG Бъди активен” и Мястото.  Сумата от кампанията през 2023 г. в размер на 1000 лв. ще се използва за стартиране на академията.

Организацията напомня, че може да гласувате за едно от двете лога на академията като сложите пръстче на това, което Ви харесва, до 11.01.2024 на фейсбук страницата https://www.facebook.com/profile.php?id=100091628353874, когато ще обявят кое лого е спечелило.

В академията ще се обучават деца и деца със специални потребности, като обявата за идеята е публикувана на международния ден на хората с увреждания.

Екипът, който ще работи в академията е както международен, така и български, притежаващи педагози, които с удоволствие ще обучават децата на България да мислят екологично, което е важно за съвремието, в което живеем.