„Левицата!“ има цялостна и комплексна програма за управление на общините

Политиката за местно самоуправление на коалиция “Левицата!” както в Казанлък, така и в национален мащаб, е пряко обвързана с интересите на гражданите и цели по-справедливо управление, основано на прозрачност и диалог. Това каза по време на пресконференция в пресклуба на БТА д-р Валери Жаблянов, председател на коалицията. На пресконференцията присъстваха още Румен Петков, председател на движение „Ляв поглед”, и Яница Станчева, кандидат на “Левицата!” за кмет на общината.

Жаблянов коментира, че коалиция “Левицата!” е отскоро на политическата сцена, но е успяла да се превърне в символ на борбата срещу неравенството и на защитата на българския национален интерес, памет и език. Според него централизацията в управлението води до проблеми на общинско ниво. Той подчерта, че коалицията единодушно е подкрепила Яница Станчева за кмет на община Казанлък заради нейните доказани качества. “В българската политика липсват честност и диалог с гражданите”, отбеляза той. Валери Жаблянов изрази мнение, че управляващите са се откъснали от интересите на гражданите и обслужват чужди политики. Задачата на кандидатите на “Левицата!” за кметове и общински съветници навсякъде в страната е да представляват само и единствено интересите на гражданите и да осигурят справедливост във всички сфери на обществения живот. Той коментира още, че единственият начин за успех на левите партии, е тяхното обединение. Очаквам от коалиция “БСП за България” да разберат това и всички политици с леви идеи да се обединят, за да се постигне промяна и да се прекратят застоят и корупционните практики на управлението на ГЕРБ, каза Жаблянов.

Той подчерта, че коалицията има цялостна и комплексна програма за управление на общините.

Акцент в програмата на “Левицата!” в Казанлък е организиране на обществени съвети по райони, за да се даде възможност на гражданите да задават посоката, в която градът и населените места трябва да се развиват. “Това е необходимо, защото тук липсва диалог между властта и гражданите”, каза Яница Станчева. Освен общинския център, в община Казанлък има още 19 населени места и там също трябва да бъде обърнато внимание от какво имат нужда хората.

В Казанлък един от острите социални проблеми, който трябва да бъде решен, е проблемът с битовата престъпност, смята още тя. Станчева е катеорична, че това изисква конкретни мерки от страна на местната власт.

Яница Станчева, която се занимава с журналистика от години, подчерта, че хората нямат доверие в институциите и търсят медиите за разрешаване на проблемите си.

Според Румен Петков именно журналистите са много добър избор за управляващи, защото работата им е свързана с това да познават проблемите на хората. “За да има връзка между властта и хората, трябва комуникация. Яница Станчева говори за връзката с гражданите, защото десетилетия наред е търсила техните проблеми и ги познава. Като журналист тя има най-изостреното чувство към проблемите на хората”, каза Петков.

Той призова казанлъчани да погледнат извън общината и България, защото днешните проблеми идват до голяма степен от геополитиката и политическата линия на така наречения “елит”. “На предстоящия местен вот, накажете партиите на войната, защото те ще доведат България до национална катастрофа. Ако на местните избори ги лишим от място в управлението, на следващ етап те по-трудно ще си поискат националната власт”, коментира Румен Петков. Той изрази мнение, че коалиция “Левицата!” тепърва ще се развива и този процес ще продължи много бързо в цялата страна и призова всички, които искат да видят една истинска промяна, да гласуват на 29 октомври с бюлетина 28.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!