Работилничката за месене на хляб от Лимец

Читалище „Светлина“ град Шипка Ви кани на работилничката за месене на хляб със Синергийна мандала по проект Мандали от Лимец, проект на сфери!

Идеята на проекта „Мандала Лимец“ e да се посява лимец във формата на Мандала и очертания с други култури (слънчоглед, царевица и т.н). В края на сезона мандалата се жъне, събира се зърното, прави се брашно, с брашното хлябове мандали, които се раздават на хората безвъзмездно по събори и фестивали.

До момента е посята, отгледана, ожъната и овършана една нива-мандала /един декар/ изцяло на ръка от екипа на проекта в частен имот в село Братя Даскалови. Предстои меленето на лимеца, непосредствено преди неговото омесване и изпичане във формата на хлябове / питки / погачи мандали, които ще бъдат раздавани на присъстващите на събитието. Проектът е подкрепен от задругите:

„Вдъхновение“ с предоставено за мисията семе-лимец
„Розова Зора – Тракия“ с предоставена нива, съвместна работа и допълнителен ожънат лимец
„Слънчево“ със съхранение на ожънатия лимец
„Малката чорбаджийка“ с отсяване, лющене и мелене на лимеца, „Гамера“ с печката, Хранкооп София със шатра за целите на проекта, Свилен Класанов.

Заповядайте в петък, 8 септември, от 15:00 до 18:00 часа в уюта на двора на Чирпанлиева къща Шипка / Chirpanliev house Shipka на Шипка Фест ’23 – Shipka Fest ’23!

Шипка Фест ’23 – Shipka Fest ’23 e част от проект реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria по програма „Едногодишен грант“ – 2022 г.

#НФК #НационаленФондКултура #фестивал #изкуства #занаяти #концерти #музика #изложби #кино #лекции