Какво предстои в най-кратки срокове като дейности по паметника на Бузлуджа

Втори ден в Казанлък се провежда Международна конференция по проблеми свързани с възстановяването на паметника на Бузлуджа. В нея участват над 30 учени от 8 страни. По време на конференцията за първи път беше представен “План за опазване и управление „ на паметника Бузлуджа, както и концепция за ревитализация на сградата, а също и „План за устойчив туризъм“ касаещ паметника. Представени бяха и необходимите реставрационни мерки и работа по мозайките. Арх. Дора Иванова от Фондация „ Проект Бузлуджа“ коментира какво предстои в най-кратки срокове като дейности по паметника на Бузлуджа.

По отношение на бъдещи намерения за паметника на Бузлуджа като туристическа атракция, според арх. Иванова този обект може да се впише по съвсем естествен начин сред останалите туристически обекти в района на Казанлък.

Съпътстващо събитие на Международната конференция за паметника на Бузлуджа е първият благотворителен фестивал, който ще се проведе под мотото „Музика за мозайка“в непосредствена близост до паметника в дните от 23 до 25 юли. Събраните средства ще бъдат използвани за възстановяване на мозайките в него. Сред участниците във фестивала са и Стефан Вълдобрев, Уикеда, Иван Шопов, Мила Роберт.



Още по темата:

ПРОЕКТ БУЗЛУДЖА: ИНИЦИАТИВАТА

Казанлък е домакин на Международна конференция за паметника на Бузлуджа