Изложба за „Царския цвят цинобър“

„Царският цвят цинобър в тракийската и римската култура по българските земи“ показва изложба в Казанлък. Тя е подредена в Исторически музей „Искра“ и е дело на института за балканистика с Център по тракология „Проф. Александър Фол“ към Българска академия на науките. Желаещите могат да я разгледат до края на месец октомври.

Изложбата е богато илюстрирана със снимки на гробни дарове, архитектурни елементи, гробни съоръжения и стенописи, украсявани в цвят цинобър. Той е бил скъп пигмент от групата на живачните бои, т. нар. „царски цвят“, което му е придавало допълнителна символика. В древността, заради скъпото добиване на този цвят се е смятало, че притежава и магични свойства.

На територията на България са изследвани множество сакрални градежи, в които има цветова украса, но една малка част от тях са изследвани и е доказано, че са в цвят цинобър. Изложбата е интересна както за широката публика, така и за тесните специалисти, защото представя проучените и изследвани гробници от Vв. пр. хр.

Изложбата „Царският цвят цинобър в тракийската и римската култура по българските земи“ ще бъде на разположение на ценителите в Исторически музей „Искра“ до края на месец октомври.