Подпомагат розопроизводители?

2 милиона лева ще отпуснат от Държавен фонд “Земеделие” в помощ на розопроизводители. Средствата обаче със сигурност няма да достигнат до всички в този бранш.

Розопроизводството е традиционен поминък за района на община Казанлък и Предбалкана и за това подпомагането му е от изключителна важност за хората тук. По-голяма част от тях макар да отказват да коментират пред камера катеригорично не са съгласни с това, че отново не всички от тях ще имат достъп до предвидените средства. Причината е, че от обявените 2 милиона лева ще могат да се възползват само розопроизводители, които имат подписан договор с розоварни, но не са успели да предадат продукцията си.

Ще продължи ли изкореняването на розови насаждения и дали отпуснатите средства ще бъдат достатъчни за стабилизирането на този традиционен за района бранш – розопроизводство
Това ще стане ясно до края на тази година

Припомняме, че в началото на месец май една част от розопроизводителите предпочетоха да изкоренят насажденията си, пред алтернативата да работят на загуба. Според тях държавата не се грижи достатъчно и не разпределя правилно предвидения финансов ресурс между розопроизводителите и розаварните, които преработват суровината. По време на прибирането на розовия цвят, стопаните многократно протестираха под различни форми и призоваваха за срещи с отговорните институции, за да не се стигне до унищожаването на един традиционен за България поминък. Засега обаче няма изработена генерална стратегия за развитие и подпомагане на бранша.