Изложба на открито “Българските розотърговци. Родова памет на Казанлък“

Фотографски пана на открито в парк „Розариум“ предават славната история на четири казанлъшки фамилии на световно ниво, посветени на розовото масло – Папазови, Шипкови, Орозови, Христови.
На на откриването на експозицията присъстваха кметът Галина Стоянова, представители на фамилия Лисичарови, наследници на известния розопроизводител Еньо Бончев, директорът на Общинска библиотека „Искра“ Теодора Георгиева. Тя направи кратка ретроспекция за живота и световните постижения на знаменитите казанлъшки търговци от миналото.

Фирмата на Папазови остава като първоосновател. През 1873 г. на изложението във Виена розотърговската къща „Дончо Папазов и синове” печели два златни медала, а три години по-късно, отново златен медал на изложението във Филаделфия. Домът на Папазови е терен за първите преговори между руския щаб и турските пълномощници за изготвяне на проекта на Санстефанския мирен договор. Димитър Папазов играе важна в събитията около и след Съединението на България и остава в историята като влиятелен индустриалец и меценат.

Фамилия Шипкови в годините около Освобождението на България изпреварва постиженията на Папазови и се превръща в най –големия розотърговец. Отличителен знак на видните казанлъшки розопроизводители били техните домове. Къщата на Шипкови е сред архитектурните емблеми но града. Розотърговската къща на Христо Христов е създадена през 1865 г. Фирмата се утвърждава бързо в стопанския живот на Казанлък и страната и печели множество награди.

През 1864 г. е основана розотърговската къща „Петко Иванов Орозов и синове”. Тя изгражда собствена материална база, с голяма розоварна и три чифлика с над 1600 дка земя.

Експозицията проследява и началото на 20 век, когато са създадени розотърговските къщи „Костадин Минчев и Георги Кечеджиев”, „Лальо Колев”, „Христо Пантев”,”Янко Герганов , Еньо Хаджибончев.
Събитието е част от 120-ия Празник на розата в Казанлък, организиран от Община Казанлък. Изложбата на открито в парк „Розариум“ разказва за приноса на розопроизводителите в културата и традициите на българското общество през вековете и ни дава пример за находчивостта, професионализма и силата на българския дух. На 29 май 2023 г. експозицията ще гостува на депутатите в 49-то Народно събрание на Република България.