Д-р Кети Маналова: Не си играйте с огъня!

В специално интервю за в. ИСКРА д-р. Маналова каза:
„Мисля, че е крайно време всички да повярват, че има такава болест. Всички е крайно време да направят личния си избор, дали да спазват всички мерки, като някои от тях са съвсем елементарни: носенето на маска, събирането на големи групи в затворени помещения, изолация, когато човек разбере, че е болен, нескриване на болестта от другите. Болният човек е много заразен, този вирус е още по-контагиозен. И когато човек знае, че е болен и не щади семейството си, колегите си, околните, той разпространява вируса много сериозно и много бързо. Затова, мисля, че е време всеки да осъзнае личната отговорност за себе си, към близките и към обществото. Не си играйте с огъня! Много тежко протича тази вълна! Много бързо се развива тази болест! Много млади хора, много бързо имат нужда от реанимация!“

В разгара на пандемията пет от отделенията на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ в Казанлък работят като COVID отделения. Колкото и да е трудно и изтощително лекарите се опитват да се справят със ситуацията. Освен пациенти от община Казанлък, болницата приема и заболели от съседните четири общини : Павел баня, Мъглиж, Гурково и Николаево. Как функционира здравното заведение в тези условия, разказва д-р Кети Маналова:

„Първото здравно заведение в Казанлък, което отвори ваксинационен кабинет е нашата болница. Имаме вече много опит, наблюдения. Много хора още в началото осъзнато направиха своя избор, направиха си ваксинация, сега вече правят трета доза, бустерна. За съжаление, лятото имаше сериозен отлив, но ваксинацията е основният елемент на профилактиката. И няма по-добър засега. При положение, че няма медикамент, с който да работим, лекувайки тази болест, няма по-добър избор от профилактиката. А профилактиката е ваксинация и лични предпазни средства. Това е моята препоръка на лекар.

Препоръката ми към всички е да запазим търпение и толерантност и да не използваме тази криза, която показа и много други кризи. Нека хората не се забавляват и злободневничат на тема COVID, на тема болница, на тема финансиране, подпомагане. Нека не използват всяка ситуация за коментари, които нямат място тогава, когато млади и здрави хора губят за една седмица живота си, въпреки огромните усилия на всички, които сме ангажирани в битката с тази пандемия.“

Ръководителят на казанлъшката многопрофилна болница д-р Кети Маналова отправи призив за помощ за лечебното заведение.

„Искам да подчертая, че Община Казанлък, както и другите по-малки общини винаги са били съпричастни и са ни помагали. Особено Община Казанлък и кметът на общината. Още миналата година, когато стана ясно, че в казанлъшката болница ще се разкриват структури за лечение на пациенти с COVID Община Казанлък, кметът, общинските съветници веднага взеха решение за разкриване на такова отделение, за неговото цялостно преструктуриране, ремонти. Сега, при тази вълна, също проведохме разговори с кмета Галина Стоянова. Обсъдихме закупуването на още един респиратор, тъй като действително, много тежко протича тази вълна. Много млади хора засяга тя, много бързо се развива болестта, много бързо се нуждаят от реанимация и имаме нужда от още един дихателен апарат“.

Маналова обяви дарителска сметка, призова фармацевтичните фирми да не настояват за незабавни плащания, тъй като ситуацията е много тежка.