Казанлъчани се поклониха пред саможертвата на Апостола на свободата

Сутринта в катедралния храм „Света Троица” казанлъшки свещеници отслужихаа панихида в памет на Апостола. Църквата е известна с факта, че именно там Левски излиза от прикритието си показвайки пред местните духовници, че той е Йеродякон Игнатий и служи заедно с тях вечерно богослужение.

В словото си за Дякона отец Петко Мотев, архиерейски наместник на Казанлъшката духовна околия, посочи че Сред всички герои на България най-велико стои името на Васил Левски.

След панихидата казанлъшки ученици се поклониха пред паметната плоча на Апостола на бул.“23 Пехотен Шипченски полк“, близо до някогашния дом на Баба Гана, която е приютявала Дякона при посещенията му в Казанлък.

А Пред бюст-паметника на героя на България историческо слово за героя на България поднесе директорът на Литературно-художествен музей „Чудомир“ Добрина Матова

Кратка литературно-музикална програма, в памет на Апостола представиха и деца от Клуб „Млад библиотекар“ към Народно читалище „Алеко Константинов“, село Ясеново и Държавна детска градина „Детелина“ към Министерството на отбраната.

Присъстващите сведоха глави в едноминутно мълчание и по традиция, цветя бяха поднесени от представители на Общински съвет – Казанлък и Общинска администрация, политически партии, културни институти, патриотични организации и родолюбиви казанлъчани.