Международен обмен Theory- Yes, Литва с участници от Казанлък

Ах, май – месец на балове, празници, изпълнени с емоции- какво по-хубаво време да се впусне човек в поредното приключение!

С тази мисъл Атанас Митев, Недко Боянов, Калояна Бешева, Летисия Димитрова, Деница Иванова и Даниел Дочев участваха в част от европейската програма Еrasmus+ , който се проведе в Литва. Изпращаща организация на младежите беше от МЦР-Взаимопомощ гр. Казанлък.

Там участниците се запознаха с хора от различни държави като Полша, Словакия, Естония, Румъния, Литва и др. , научиха повече за техните култури и създадоха незабравими спомени. За някой от участниците – това бе първият им проект, за други – поредният, но е факт, че за всеки един от тях това изживяване има своя собствена красота, която завинаги ще бъде съхранена в техните сърца.

И това не случайно е така – понеже проекта е свързан с личностното развитие, той засяга теми , които много често биват отхвърлени с лека ръка, а това от своя страна спират човека да се развива. Факт е, че за да може човек да постигне успех, трябва да бъде на първо място приятел със себе си. И точно в това се изразява основната цел на проекта – човек да бъде приятел с огледалото като излезе от зоната си на комфорт и се сблъска лице в лице със самия себе си.

Лидерът на групата Атанас Митев – инженер по професия с над 25 проекта зад гърба си, споделя: ‘‘Въпреки че пътувам често по различни обмени, винаги имам какво да науча от тях – и този не беше изключение! Запознах се с нови хора и натрупах опит, който никога няма да забравя и който ми помогна да науча много за самия себе си‘‘. Думите му само доказват каква стойност имат подобни проекти. В тази връзка мотиваторът Недко Боянов отбеляза ‘‘Да отида в Литва бе една от многобройните ми детски мечти, която успях да превърна в реалност! Имах възможността да общувам с изключително свежи хора, който ми дадоха много – спомени, опит и ценни уроци. Освен това видях още една част от света, с която за пореден път се уверих колко красив може да бъде всъщност! Затова не му мислете много и не се страхувайте да предизвикате себе си по различни начини чрез такива проекти!‘‘

Тази седмица друга група от представители на „Взаимопомощ“ пътуват за проект “YES for equality!” в Румъния с посрещаща организация Together Romania, а до края на месеца други 3-ма младежи ще участват в проект GenderEqualityinYourCommunity в Словакия с посрещаща организация Step.

Ако искате и вие да участвате свържете се с нас на фейсбук страницата ни https://www.facebook.com/ydcma.org