С тридневна програма отбелязват 120-годишнината на храм-паметник „Рождество Христово“

С тридневна програма, организирана от Старозагорска св. митрополия и община Казанлък, ще бъде отбелязана 120-годишнината от освещаването на храм-паметник „Рождество Христово“ – Шипченски манастир. Честванията започват на 23 септември (петък) с Международна научна конференция под надслов „120 години от освещаването на храм – паметник „Рождество Христово“ – Шипченски манастир“. Тя ще се проведе от 16:00 часа в Исторически музей „Искра“, гр. Казанлък. Във форума с доклади ще се включат редица изследователи и преподаватели от висши учебни заведения в страната и чужбина.

Веднага след това, в 18:00 часа, ще бъде открита изложба дело на НПМ „Шипка-Бузлуджа“. 29 табла с богат илюстративен материал, факсимилета на документи и архивни снимки разказват за историята на Храма – за неговото създаване, архитектура, украса, за тържественото откриване и съпътстващите го военни маневри, за статута му през годините ще бъдат представени пред казанлъчани и гостите на града. Ще бъдат показани две от най-скъпите реликви на Храма – иконите „Св. Преображение Господне“ и „Св. Николай Чудотворец“, подарени съответно от войниците на 35-и Брянски и 36-и Орловски полкове, отбранявали Шипка редом с българските опълченци.

По време на събитието ще бъде представено и второто издание на юбилейния сборник, посветен на Храм-паметника отново дело на НПМ „Шипка-Бузлуджа“.

Вторият ден от програмата започва с вечерно богослужение в храм-паметник „Рождество Христово“. От 17:30 часа в Исторически музей „Искра“, гр. Казанлък ще бъде прожектиран филм, посветен на годишнината, а в 18:15 е началото на празничният концерт. Входът на събитията е свободен. В неделя (25 септември) в храм-паметник „Рождество Христово“ ще бъдат отслужени утреня и Божествена св. Литургия, която ще бъде възглавена от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан. Сред поканените официални гости на събитията са президентът на Република България Румен Радев, членове на Св. Синод на на Българската православна църква – Българска Патриаршия и представители на институции.