Концерт на известния китарист Йозберк Мирач Саригюл по повод Световния ден на музиката

Със специален концерт на 3 октомври младият китарен виртуоз Йозберк Мирач Саригюл ще зарадва казанлъшката публика. Турският инструменталист е носител на първа награда в конкурса в испанския град Валенсия, организиран от фамозния производител на китари ,,Естеве“ през 2022 година. 22-годишният Йозберк Саригюл е активен даровит концертиращ музикант. Тази година той се дипломира във Факултета по музика и изкуства на Университета в Билкент – Турция. Реализирал е много турнета, както в Турция, така и в цяла Европа. Носител е на много международни награди.

Ето и програмата за концерта, който е насрочен за 17:30 ч. на 3. октомври в залата на Музея-галерия: 1) Федерико Тороба – ,,Бургалеса“; 2) Исак Албенис – ,,Астурия“; 3) Йохан Мерц – ,,Унгарска фантазия“; 4) Мауро Джулиани – ,,Шест вариации върху италианска песен“; 5) Франциско Тарега – ,,Арабско капричио“; 6) Матиас Дуплеси – ,,Кавалкада“; 7) Карло Доменикони ,,Куин баба“, 4. част ,,Престо“.

Гостуването на турския виртуоз е по покана на Стефан Христов – преподавател по класическа китара в читалище ,,Възродена Искра 2000“ и се реализира с подкрепата на д-р Момчил Маринов, директор на Музей ,,Искра“ и Николай Александров – председател на НЧ ,,Възродена Искра 2000“.

Ден преди концерта, на 2 октомври, Йозберк Саригюл ще проведе майсторски клас с младите китаристи от Казанлък. С гостуването на турския виртуоз се затвърждава прекрасната традиция в Града на розите да свирят световноизвестни музиканти. По покана на сем. Румелия и Стефан Христови през миналите години имахме удоволствието да чуем изпълненията на Анабел Монтесинос от Испания, дуото Поли Фърман/пиано/и Даниел Бинели/бандонеон/ от Аржентина, както и на аржентинския музикант Пабло Мецелани.