Младежка работа в Румъния с казанлъшко участие

В първите дни на пролетта казанлъшката организация “United Avangard Artist” изпрати участници в Траистени, Румъния, като част от младежки обмен по програма „Еразъм+“. Мобилността “Youth@Work”, проведена между 15.03. и 24.03.2024 г., с посрещаща организация “Together Romania”, бе фокусирана върху изясняването на причините за младежката безработица в петте страни, участващи в проекта (Румъния, България, Полша, Северна Македония, Словакия), както и върху намирането на решения на този проблем.

В рамките на мероприятието участниците развиха умения за реализация на пазара на труда. В първите дни се проведоха дейности за подобряване на груповата динамика. Останалите дни участниците прекараха в обучителни сесии, основани на методите на неформалното обучение. Участниците се научиха как да създадат CV, събираха данни за младежката безработица. Проведе се и симулация на интервю за работа, като младежите първо трябваше да измислят свои бизнеси.

Сред важните части от проекта бе посещението в базата на румънската огранизация с нестопанска цел “Ateliere Fără Frontiere” („Работилница без граници“), която от 2008 г. подпомага социалната, професионалната и гражданската интеграция на уязвими и маргинализирани лица. Участниците успяха да се запознаят с дейността на организация, съсредоточена, освен всичко останало, и в постигане на целите за устойчиво развитие на ООН.

В друг от дните младежите посетиха румънско средно училище, където запознаха учениците с възможностите, които програмата „Еразъм+“ предлага, както и споделиха наученото под формата на съвети, които да позволят на младите да направят своя плавен преход в пазара на труда.

Характерно за програма „Еразъм +“ се проведоха интеркултурни вечери. Всеки национален екип представи местна кухня, забележителности, обичаи и традиции. Участниците от България представиха страната ни подобаващо и бяха активни по време на мобилността.