По обвинителен акт на Районна прокуратура – Стара Загора мъж е осъден на 8 години затвор за кражба на пари и златни бижута за 42 704 лева

По обвинителен акт на Районна прокуратура-Стара Загора е осъден С.И., на 32 г. Той e признат за виновен за това, че на 01.07.2021 г. в гр. Казанлък, в условията на опасен рецидив, чрез повреждане на преграда, здраво направена за защита на имот, е отнел чужди движими вещи: златни бижута, позлатен мъжки часовник и пари – сумата от 26 680 лв., всичко на обща стойност 42 704 лева от владението на мъж и жена от гр. Казанлък, без тяхно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои. Престъплението е квалифицирано по чл.196, ал. 1 т.2 вр. чл.195, ал.1, т.3 и т.4 предл.2 вр. чл.194, ал.1 вр. чл. 29, ал.1 от Наказателния кодекс.

Пострадалите мъж и жена съхранявали голяма парична сума и златни бижута в дома си. На 01.07.2021 г. С.И. отишъл до блока, където се намирало жилището, покатерил се до терасата и с помощта на техническо средство отворил вратата. Той влязъл в спалнята и от кожена чанта отнел пари, златни накити и часовник. Взел ги и напуснал жилището. Част от бижутата С.И. заложил, а с парите играл хазарт. С.И. е осъждан за различни по вид престъпления и настоящото деяние е извършено в условията на опасен рецидив.

Районен съд-Казанлък е наложил на С.И. наказание от 8 години лишаване от свобода при първоначален „строг“ режим на изтърпяване. Делото е преминало по реда на съкратеното съдебно следствие, като подсъдимият е признал изцяло вината си и изложените в обвинителния акт факти и обстоятелства. Присъдата подлежи на протестиране и обжалване пред Окръжен съд-Стара Загора.

Апелативна прокуратура – Пловдив