Иса Бесоолу: Ще намерим решение на проблема със спрените от БДЖ влакове до Павел баня

Поради промяната в новия график на влаковете и решението на „БДЖ – Пътнически превози“ да спре директните влакове от гр. София до ЖП гара – Павел баня кметът Иса Бесоолу предприе незабавни действие и свиква на разширена работна среща в понеделник (18.12.2023 г.) с представителите на Комисията по транспорт в Общинския съвет на Павел баня, кметовете на населени места в общината, управителите на Специализираната болница за рехабилитация – Национален комплекс“ ЕАД и санаториума „Профилактика, рехабилитация и отдих (ПРО)“ ЕАД в лицето съответно на д-р Йордан Гечев и Христо Чаушев, експерти от общинска администрация, след която среща да излязат с общо становище по проблема. А той засяга всички пътуващи за лечение, почивка или прибиращи се у дома в Павел баня по линията София – Бургас, ползвайки ЖП транспорт.

За решението си „БДЖ – Пътнически превози“ не е информирала Община Павел баня, за да може тя да изрази становище по въпроса и да се търси навременно решение. Съгласно новото разписание 70% от влаковете, които до сега са спирали ЖП гара – Павел баня вече няма да го правят. На практика пътуванията ще се осъществяват с поне едно прикачване на ЖП гара Казанлък, Тулово или Карлово.

„Това е изключително притеснително, още повече, че до Павел баня целогодишно пътуват за провеждане на лечение много пациенти с проблеми в опорно-двигателния апарат и периферната нервна система. За тези хора ще бъде непосилно да сменят влакове, да чакат по гарите с багажи и да търсят начини да се придвижат до Павел баня. Ние не сме само курортен град, а балнеолечебният център на България в прекия и преносния смисъл на това твърдение. Няма как да остана безучастен към случващото се. Затова разчитам на срещата в понеделник да се обединим и излезем със становище, което да изпратим до всички имащи отношение по проблема институции. Разбира се, ще информираме и обществеността“, заяви кметът на Павел баня Иса Бесоолу.

Именно спирането на влаковете от София до Павел баня и промяната в разписанията на БДЖ наложи да бъде спрян и микробусът, обслужващ линията от ЖП гарата в Павел баня до града.

„Що се отнася до мен, няма да оставя нещата така. Нека гражданите бъдат спокойни, че ще намерим решение на проблема“, категоричен е Иса Бесоолу, който само преди година се погрижи за пътния участък от ЖП гара Павел баня до града. През ноември 2022 г. бе положена асфалтова настилка и нужното осветление – нещо, което не беше правено повече от 15 години.