Награждаването на проф. д-р Стефан Александров с отличието „проф. Александър Фол“ даде официално начало на празниците

Тазгодишният лауреат на наградата на името на проф. Александър Фол за изключителен принос в изучаването на бита и културата на древните траки e проф. д-р Стефан Александров, заместник-директор на Национален археологически институт с музей при БАН. Научните му интереси са в сферата на късна праистория, бронзова епоха, праисторически погребални обреди и религиозно-митологични представи и теренни проучвания. Проф. д-р Стефан Александров е носител на наградата на Министерството на културата за цялостен принос в археологическата наука за 2022 г. „Златен грифон“. Той не успя заради ангажименти да получи наградата лично, но задочно благодари за честта да се нареди до знаменити колеги.

Престижният приз на Община Казанлък е връчван през годините на утвърдени български учени, посветили своето дело на изучаване на мистериите на древните траки, продължители на огромния принос в сферата на тракологията на най-изтъкнатия български познавач на историята и културата на древната тракийска цивилизация проф. Александър Фол, основател на Института по тракология към Българската академия на науките през 1972 г. След смъртта на проф. Фол по негово желание прахът му е разпръснат над едно от най-вълнуващите древнотракийски светилища – мегалита на Богинята-майка в Сърнена Средна гора над село Бузовград, община Казанлък.

Пръв носител на приза беше археологът д-р Георги Китов, през годините статуетката е отивала и в ръцете на спътницата му Диана Димитрова, съоткривателят на тракийската столица Севтополис ст.н. с. Мария Чичикова, проф.д-р Иван Маразов,българският Индиана Джоунз – проф. Николай Овчаров, проф. д-р Валерия Фол и други известни проучватели , реставратори и учени-историци.

Отличието е учредено през 2006 г. за принос в проучване и изследване на тракийската култура в Казанлъшката долина. От 2016 г. статутът на статуетката с лика на легендарния Орфей е разширен за научна дейност на територията на цяла България. Това е 18-то годишно отличие, което за първи път се дава за принос в проучването и изследването на тракийската култура в национален мащаб. Церемонията по награждаване с отличието на името на проф.Фол дава официално начало на празничната програма.

От името на Кмета Галина Стоянова публиката поздрави заместник-кметът Драгомир Петков. Кметът на Казанлък в приветствието си отдаде почит към „големите приятели на Казанлък проф. Александър Фол и д-р Георги Китов, които завинаги имат специално място в нашите сърца“. Галина Стоянова благодари на представителите на научните среди „за отделеното време и внимание към Казанлък и неговото загадъчно минало“. „Много са доказателствата, които ни уверяват, че светът на древните траки – ваятели на красота, е бил изобилен, фин, изискан, споделен. Нека като техни наследници направим такива празничните дни – богати на културни събития, емоции и красота! Честити да са и щастливи 18-те Празници в долината на тракийските царе 2023 за всички жители и гости на Казанлък!“, завършва поздравът на Кмета Галина Стоянова.

Първата празнична вечер продължи с възстановки на тракийски мистерии, представени от Гладиаторска школа „Лудус Луперкалис“ – школата на войните – вълци, град Ямбол, Прабългарската школа „Бага-тур“, формацията за модерен танц и танцов фолклор Проекта „Артистика“ и концерт на Биг Бенд Стара Загора под диригентството на Виктор Крумов, част от програмата на ДжазАрт Фест Казанлък. В концерта тази вечер включва популярни джаз и блуз стандарти, евъргрийни и пиеси от съвременната популярна музика.

В следващите дни Казанлък е изпълнен с концерти, ателиета, базари, научна конференция, Джазарт, музикалното влакче, тракийско вино…

Заповядайте и нека всеки открие своето събитие в Празници в Долината на тракийските царе 2023!