С концерти в Шипка, Казанлък и Пловдив завърши третото издание на Лятната музикална „Академия Роза“

С два концерта Лятната музикална „Академия роза“ зарадва почитателите на класическата музика както в Казанлък, така и в град Шипка. Това е третото издание, в което 33 музиканти от страната и чужбина изнесоха над едночасови концерти.

В периода 8 до 17 август 2023 г. избрани с прослушване момчета и момичета от музикални училища в страната и чужбина имаха възможността да свирят подбрани класически произведения под ръководството на маестро Максим Ешкенази. По време на престоя си в музикалната академия, одобрените кандидати бяха напътствани от именити музиканти и педагози от Щатскапеле-Берлин, Софийска и Варненска филхармонии.

Тази година към менторския екип на Академията се присъедини и виртуозният цигулар, професор във Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж, Светлин Русев.

По време на концертите прозвучаха увертюра „Кориолан” оп. 62 и Симфония №8 от Лудвиг ван Бетовен. Последва концерт за цигулка и оркестър от Феликс Менделсон Бартолди в Ми-минор, в който соловата партия бе изпълнена от световноизвестния цигулар Светлин Русев. За финал на казанлъшкия концерт маестро Русев подари на публиката едно виртуозно изпълнение на Капричио №24 в Ла-минор на Николо Паганини.

Съвместната работа на участниците и менторите в Академията завърши с два концерта пред широка публика в Шипка и в Казанлък. Тази година за първи път Академията изнесе и трети концерт в града на тепетата – Пловдив. Организатор на Лятната музикална академия е Фондация „Академия Роза”, създадена от Пламен Николов – генерален директор на дестилерии за етерични масла „Есетере България” и „Тера Роза”.Галерия снимки от 15.08.2023 – Лятната музикална „Академия Роза“ с концерт в гр. Шипка

Галерия снимки от 16.08.2023 – Лятната музикална „Академия Роза“ с концерт в гр. Казанлък

Още по темата:

Започва третото издание на Лятна музикална академия в гр. Шипка

Млади музиканти от „Академия Роза“ зарадваха за втори път почитателите на класическата музика

Академия „Роза“ с изпълнение на Антонин Дворжак