Клуб „Орлица“ издири наследниците на композитора Емануил Манолов

Клубът на жените туристки „Орлица” към туристическо дружество „Орлово гнездо” Казанлък, след дълги усилия издириха наследниците на брилянтния казанлъшки композитор Емануил Манолов. В града на розите пристигнаха част от тях, които за първи път имаха честа да научат повече за къщата на композитора, както и да поднесат цветя на неговият гроб в така нареченият преди време Манолов хълм. Повече за идеята и трудностите в издирването на наследниците ни разказва почетният председател на клуб „Орлица“ – Христина Банова.

След запознаване с местата, където е живял и творил композитора, с наследниците се проведе и родова среща в ЛХМ „Чудомир“. На срещата присъстваха правнукът Емануил Манолов – учител по немски език и майка му Славка Манолова – дългогодишен учител по български език и литература в гр. Перник.

Един от наследниците е Радостина Петкова – съпруга на професора по виолончело Светослав Манолов, внук на Емануил Манолов от сина му Христо, който пренасят величието на българската музика в Колумбия, а там създават и департамент на българската музика в Папски университет Ксавирян в столицата Богота.

Композиторът Емануил Маноло е роден в Габрово през 1860г. Известно време работи като преподавател, а също и като военен капелмайстор в редица български градове. Той е един от първите български професионални музикални композитори. Автор е на първата българска опера – „Сиромахкиня“ написана за нуждите на Казанлъшкия оперен театър. Други известни негови произведения са „Работнически марш“ и „Учителски марш“. Манолов е един от първите български композитори, които се занимават с писане на детски песни.