БДЖ купува ПОС терминали за плащане с карта във влака

БДЖ ще купува ПОС терминали за плащане с банкова карта във влака. Вече има обявена обществена поръчка, каза за „Хоризонт“ Ивайло Георгиев – директор на „Продажби и обслужване“ в компанията. Промяната се случва на фона на данните за влошено финансово състояние на дружеството.

БДЖ продължава да е на загуба. Публикуваният междинен отчет на дружеството показва, че за първото тримесечие на тази година БДЖ е спечелило едва 13,5 млн. лева от продажби на билети. Това е с близо 8 млн. лева по-малко, в сравнение с тримесечието от миналата година. Лошите финансови резултати на дружеството са на фона на увеличеното финансиране от страна на държавата, която за първите 3 месеца е дала около 60 млн. лева.

Данните на БДЖ показват, че за първите три месеца на тази година са на загуба с 15,2 млн. лева. Около 4,2 млн. лева е била загубата за трите месеца на 2022 година.

Ивайло Георгиев каза, че в момента текат обществени поръчки, за да може продажбата на билети да бъде повишена:

„Обществена поръчка за надграждане на системата за билетоиздаване, за доставка на тези мобилни устройства за кондукторите, за разработване на софтуер за билетоиздаващите автомати по гарите“.

Кога обаче всичко ще стане факт, Георгиев не каза. Машините за продажба на билети стоят от години по гарите. Директорът на дирекция „Продажби и обслужване“ допълни, че продължава акцията с т. нар. „народни карти за пътуване“.

През Фейсбук се искат данни за банкови карти, което е измама, каза той.

„С документи за пътуване ще могат да се снабдяват единствено от офисите на БДЖ или железопътните гари. Продажбите, които предлагаме чрез нашия сайт, са само за билети за еднократно пътуване. Нашите клиенти да бъдат много мнителни при подобни примамливи предложения, които се пускат в пространството“.

БДЖ е сигнализирало за измамата Фейсбук и българските власти.

https://bnr.bg