Разходка из Родопите с теснолинейката Септември-Добринище

Теснолинейката е малкото влакче, което се движи по маршрута Септември-Добринище, а името му е свързано с размера на релсите, които са доста по тесни от тези на традиционните влакове. Самите вагони също са с малки размери, но с приятна атмосфера в тях. Целогодишно теснолинейката се радва на стотици пътници, а всеки от тях има възможността да се любува пo незабравими пейзажи и cпиpащи дъxа гледки, а това е достатъчна причина да накара пътешественици да прекарат един ден на релси сред уникалната българска природа.

Историята й започва 1916 година, когато долината на днешната Чепинска река е избрана за построяването на теснопътна железница, която да свърже Тракийската низина с Чепинско, а по-късно с Разложко и Неврокоп. Пет години по-късно започва строежът на линията. В него участва народът. И от тога до днес тя е най-живописната и безспорно най-веселата ЖП линия в страната.

Ежегодно навръх Националния празник – 3 март, се осъществява традиционното пътуване с теснолинейка до гр. Якоруда., както и много други инициативи организирани от сдружение „За теснолинейката“.
Маршрутът на малкия влак минава също и през гара Аврамово, разположена на 1267 метра надморска височина, което я прави най-високата гара на Балканите.

Теснолинейката без съмнение се е превърнала в емблема на туризма в региона, на българското, на човещината, на единността, показваща една друга България – истинска и безкрайно вълнуваща.
Малкият влак е мечта за хиляди хора по света, които идват тук отново и отново, за да се потопят в едно вълнуващо пътуване през планината.