Кукери в Община Павел Баня прогониха злите сила на Сирни Заговезни

Навръх Сирни Заговезни в Павел баня кукерските състави и карнавалните игри събраха стотици жители и гости на общината въпреки лошото време.

Празненствата започнаха от село Турия, където местният кукерски състав прогони злите сили по домовете на жителите на населеното място. По време на маскарада „старците“ извършиха традиционния семеен български обичай, завършващ с изгарянето на палатката и къпането в ледените води на Турийската река.

Кукерският състав на Павел Баня също прогони злите сили от местните домове, а след това на центъра на града бяха спазени традициите и обичаите на празника. За изненада на всички жители и гости на населеното място с красива каляска пристигна и легендарната българска народна певица – Валя Балканска придружена от гайдаря Петър Янев. Дори обилният снеговалеж не попречи на участниците в маскарадните игри, а всички присъстващи не се уплашиха и въпреки студеното време станаха част от празника с много усмивки и позитивни емоции. Специални гости на карнавалните игри по покана на Община Павел баня за втори път бяха Оркестър „Канарите“, които близо три часа веселиха всички гости на площада.