Община Казанлък представи Концепция за развитие на устойчив туризъм в Рим

Представители на Община Казанлък участваха в Конференция на партньорството „Култура и културно наследство“ по програма „Градски дневен ред“ към Европейския съюз, която се проведе в Рим.

Пред специализираната аудитория бе представена Концепция за развитие на устойчив туризъм в Община Казанлък за периода 2022- 2027 година. Община Казанлък е активен участник по програмата „Градски дневен ред“ към ЕС в партньорството „Култура и културно наследство“ и по-конкретно – по тема „Интегрирани подходи към дисонантното наследство“. На международната конференция основателят и управител на Фондация „Бузлуджа“ арх.Дора Иванова представи заложените мерки относно опазването и социализацията на монумента на връх Бузлуджа.

Казанлък е четвъртата българска община, която стана партньор на Градски дневен ред преди две години, единствена за страната представител в сферата на културното наследство. Градският форум (Urban agenda) е основен инструмент на Европейския съюз за бъдещото развитие на европейските градове като главен двигател на растежа във всички сфери на живота. Като част от тези действия, Община Казанлък разработи Концепция за развитие на устойчив туризъм, която да допринесе за съхраняване и развитие на дългогодишната културна, природна среда и концептуално и пространствено да се свържат важни обекти на природното и културно наследство и туристическите дестинации в Казанлък и региона. Целта на Концепцията за развитие на устойчив туризъм в Община Казанлък за следващите пет години е да осигури устойчива конкурентоспособност на община Казанлък като туристическа дестинация, отчитайки ресурсите на района, очакванията и намеренията на всички заинтересовани страни и всички изисквания за създаване на реалистично и правилно позициониране на община Казанлък.