Куленската КУЛА оживя в интерактивна 3D симулация

През април т.г. проф. Николай Овчаров представи в Казанлък книгата си „Господарите на Крън и техните съкровища. Средновековната история на Казанлък”. Повод за написването й става конфискувано от иманяри златно съкровище от накити на последната принцеса на Крън. Хипотезата на професор Овчаров, е че средновековният град Крън се е намирал в границите на Казанлък и наименованието „Казанлък“ идва от едно сложно и разтегнато във времето транскрибиране на името „Крън“. митичната „Бяла кула“ пък е била част от дворцов комплекс, където според него е живяла самата принцеса. Кулата е оцеляла до началото на 20-ти век, но как е изглеждала може да се съди само по една снимка от неизвестен автор от началото на миналия век и рисунката на художника Иван Милев, която вече 100 години „живее“ върху корицата на списание „Кула“

На тези оскъдни данни стъпва екипът от програмисти на Емил Михов, който работи в сферата на графичния дизайн, филмовото производство и музейните технологии, като създават виртуална реалност на „Бялата кула“ с добавена актьорска игра. Проектът е разработен с помощта на новите технологии, а самата виртуална разходка става с помощта на очила и ръчно устройство, което води зрителя в различните нива и посоки. “Изградихме 360-градусовата кула по археологически данни и вкарахме вътре над осем актьори, което беше налудничев експеримент”, казва Емил Михов. Той отбеляза, че могат да се допълнят и още, а чрез тази технология целта е не просто да има едно статично представяне, а да се разказва история чрез тези актьори.

Кметът на Казанлък Галина Стоянова също се „върна“ във времето с помощта на новите технологии. „Впечатлена съм много от реализацията на проекта, който далеч надхвърля това, което видях при първоначалното му представяне. Надявам се с проф. Овчаров да продължим да работим и занапред, все така успешно, въпреки многото му ангажименти“, каза тя като благодари на проф. Овчаров за това, че е инициирал проекта. “Оказа се, че описаната в книгата на проф. Николай Овчаров история е напълно непозната за Казанлък”, коментира тя и отбеляза, че предстоят и други съвместни проекти.Още по темата:

Представиха книгата „Господарите на Крън и техните съкровища. Средновековната история на Казанлък”