Честване на Трети март на връх Свети Никола и в храм-паметник “Рождество Христово” – гр. Шипка

Въпреки студеното време и гъстата мъгла, хиляди българи изкачиха заветните 920 стъпала и се събраха в подножието на връх Свети Никола и на Паметника на Свободата, за да отдадат своята почит към героите, загинали за Освобождението на България.

Официални гости на честването по случай Трети март бяха служебният министър-председател Гълъб Донев, служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, заместник-министърът на труда и социалната политика Надя Клисурска, Великотърновският митрополит Григорий, архиерейският наместник на Габровска духовна околия отец Руслан Личев, областните управители на Габрово и Стара Загора Кристина Сидорова и Иван Чолаков, заместник-областният управител на Габрово Андрей Николов, кметът на Габрово Таня Христова, заместник-кметовете на Габрово Николай Меразчиев и Невена Минева, председателят на Общинския съвет в Казанлък Николай Златанов, председателят на Общинския съвет в Габрово Климент Кунев, директорът на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов, представители на институции и на политически формации.

Честването започна с „България ПЕЕ“ с Йордан Камджалов и участието на хора на „Музикална лаборатория за Човека“, след което премиерът Гълъб Донев прие почетния караул на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Програмата продължи със заупокойна молитва, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий, в съслужие със свещеници от Габровската духовна околия. Владиката прочете и благодарствена молитва. „Надеждата ни е много пъти по 145 години да празнуваме и оползотворяваме нашата свобода“, каза митрополитът.

Родината ни има нужда от своите опълченци по дух и своите идеалисти по душа, които ще се отрекат и ще загърбят личните си интереси и стремежи и ще се отдадат на общонационалната кауза за свободна, независима и силна България, каза Гълъб Донев в тържественото си слово по случай Трети март. „Връх Шипка е онзи връх, от който най-добре се виждат идните български дни, където бъдещето ни зависи от усилията ни да застанем един до друг и да определим общата посока на развитието ни като общество, да начертаем пътя – справедлив и честен, по който да поемем заедно, за да постигнем общонационалната ни цел – България, в която да остават и да живеят децата ни. България, която децата ни да избират“, заяви още премиерът.

Председателят на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов бе сред официалните лица, взели участие в тържественото честване на връх Шипка за 145 години от Освобождението на България. Той се включи в ритуала по полагане на венци и цветя за отдаване на почит пред паметта на загиналите за Свободата на България.

Празничният Трети март започна с отслужване на Благодарствен молебен в Храм – паметник „Рожедство Христово“ в град Шипка лично от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митпоролит Киприан, който отправи благословия за всички българи. На молебена присъстваха представители на ръководството на Община Казанлък от екипа на Кмета Галина Стоянова. Църковният ритуал завърши с красив камбанен звън.

3 март 2023 година, отбелязваме 145 години от Освобождението на обичното ни отечество България. Празничен ден, събрал в себе си болка и надежда, обич и рани, търпение и величаво кръстоносене от православните ни деди и майки. Ден на възкресение за изстрадалата българска земя и народа ни, който с крилете на вярата и мъченичеството се издигна над поробители и пепелища.

Божията благодат, изпросена от хилядите молитви на родните ни сърца, изричани непрестанно през тъмнината на петвековното робство, подтиква руските войни и български опълченци към саможертвена борба за освобождение на вяра и Отечество. Към техния подвиг се присъединяват и войни от други националности, които са влизали тогава в Руската империя. Те тръгват да пролеят своята кръв за братята и сестрите си, които са в лоното на православието, за православната вяра и за свободно вероизповедание на народа ни.

Руско-турската освободителна война е величаво събитие, за което е писано и казано много, и в бъдеще ще се раждат слова. Тепърва народът и чедата ни ще се връщат към този паметен ден, за да преоткриват дълбочината на Божия промисъл за бъднините на народа ни. Пак ще се покланяме пред подвига на хилядите наши отци и майки, които със словата „ Свобода или смърт“ отстояват векове вяра и народност. Отново и отново ще чуваме думите на Спасителя „ Никой няма любов по-голяма от тая, да положи душата си за своите приятели“/Йоан 15:13/ и ще се покланяме пред паметта на хилядите руски и други войни, които оставят костите си тук, на нашата земя, доказвайки на дело думите Му.

Трети март е връх, останал в историята с подписите в предградието на Цариград – Сан Стефано, поанта на дълъг страдалчески път, извървян от народа с достойнство и християнско упование. Трети март е дълго чакана и сбъдната надежда. Този ден е начало на ново битие с хоризонти, издигащи се над зверства, завоеватели и пепелища.

Трети март е триумф на народностната вяра, твърдо и тихо горяла в сърцата на предците ни. Той е и послание към поколенията – за истинската и изстраданата ни вяра, проверена от времето и спасителна за всички ни. За този живец на българското духовно сърце, без което народът ни не би преодолял горнилото от болки и вековните опити за унищожаването и асимилацията му. Именно затова всички завоеватели са се стремили първо нея да уязвят.

Такива стремежи има и днес, ще има и занапред. Опити, стремящи да се вклинят в изконните ни нравствени ценности, чужди понятия и принципи, противоречащи на християнската ни идентичност. Призивът за приемане на Истанбулска конвенция беше един от тях. Политическата демагогия се постара да убеди обществото ни, че това, което се приема за нормално и ненормално е редно да му се внушава отвън. Не успя, защото вярата на народа ни и вкоренените с нея добродетели не допуснаха антибиблейсикия призив да превземе сърцето му.

Нека не забравяме, че бездуховността тепърва ще търси своите жертви и истинският щит против нея е да осъзнаваме силата на българското духовно достойнство, да възраждаме вяра и род, единство и родолюбие. Така, както са го правили дедите ни.

Поклон пред всички, които проляха кръвта си и положиха костите пред олтара на Отечеството ни. Слава Богу за благия Му промисъл да съхрани България! Нека скъпата ни Родина пребъде през вековете! АМИН!