Казанлък иска да рециклира

В средата на миналата година бяха поставени 2 шишеяда за пластмасови бутилки и 2 нови сърца за пластмасови капачки в с. Бузовград и с. Копринка. Металните сърца бяха поставени от сдружение „Младежки център за развитие-Казанлък” по проект „Еко” на програма „Европейски корпус за солидарност”, а шишеядите в партньорство със сдружение „BG Бъди активен” по проект „Искам да съм полезен…Рециклирай ме!“ и със съдействието за поставяне на съоръженията на Община Казанлък.

6 месеца след поставянето им са рециклирани около 2 тона пластмасови отпадъци от 4-те сърца-2 в гр. Казанлък и 2 в с. Бузовград и с. Копринка и 2-та шишеяда. Последното пълно сърце с пластмасови капачки в с. Копринка беше дарено за Гита, която има нужда от спешно лечение.

Всички събрани пластмасови капачки и бутилки от посочените съоръжения се рециклират от фирма „Рекотуб” с. Шейново по кампания „Капачки за Казанлък” .

Проект „Еко” е насочен към младежите в малките населени места около Казанлък, с които организацията работи за повишаване на еко културата чрез кампании.

По проекта вече бяха направени компостери за дневните центрове за деца и пълнолетни лица с увреждания в гр. Казанлък, Дома за стари хора номер 3 в Казанлък, защитено жилище „Оптима“ с. Дунавци и не на последно място Народно читалище „Пробуда-1920” на с. Копринка и еко център „Зелена Европа” в с. Средногорово. Всички те наблюдават процеса компостиране. Организацията има намерение да промотира компостирането като начин да се намалят биоразградимите отпадъците, които всеки генерира и които представляват около 80% от всички отпадъци, които всеки от нас отделя. За целта е на етап създаване на кратък филм какво представлява компостирането или превръщането на отпадъците в почва.

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.