Рождественско послание на Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан

РОЖДЕСТВЕНСКО ПОСЛАНИЕ ДО БОГОЛЮБИВИЯ КЛИР, ВСЕЧЕСТНОТО МОНАШЕСТВО И ВСИЧКИ ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ ОТ СТАРОЗАГОРСКА ЕПАРХИЯ

„Слава във висините Богу, и на земята
мир, между човеците благоволение“
/Лук.2:14/

Възлюбени в родилия се Богомладенец, братя и сестри, чеда на Светата православна Църква,

Великият и светъл празник Рождество Христово отново докосва сърцата ни! За пореден път Витлеемската звезда изгрява, за да стопли и даде добра надежда на душите ни. Детето от яслите във Витлеем, побрало в малкото си сърце целия свят, ни поглежда с благост, за да почувстваме в пълнота думите на св.Йоан Богослов „Бог е любов“ /Йоан 4:8/.

Рождението на Спасителя на света е нова ера в световната история, начало на християнската духовност и култура, велико чудо на Божията любов, явен знак за това, че „Бог толкоз обикна света, та отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен“/Йоан 3:16/.

Празник е, в който „изгрява светлината на света“ /Йоан 3:16/, осеняваща и спасяваща човека. Ден, обновяващ и напомнящ на всеки, че „който е в Христа, той е нова твар“/2Кор.5:17/. Витлеемският младенец, неописуемият Бог, снизхожда, за да изкупи греха и смъртта, да ни дарува небесна надежда и вечен живот. Да ни направи свои, мирни и с блага воля. Небесният хор пее „ Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение“ /Лука 2:14/ и тази ангелска песен, прозвучала за първи път в Рождественската нощ, е не само небесен химн, но и Божие послание към човешкия род. Неслучайно най-напред го чуват кротките и смирени овчари, и техният затаен дъх го предава от поколение на поколение повече от две хиляди години.

Този е празникът на мира и благоволението между хората! Толкова необходимата ни блага воля, която доказахме, че като народ с вярващи сърца може да поканим в душите си.

COVID-19 пандемията обедини медици, сестри, медицински служители и всички необикновени в обикновения си делник братя и сестри, които тихо и с вяра дадоха всичко от себе си, за да се преодолее изпитанието. Благата воля ни мотивира да забравим себичността си и видим другия. Да осъзнаем болката му и това, че той е къс от нас и ние част от него, че всички сме чеда Божии. Да не забравяме тази животворна благодат и да носим в сърцата си добротата и обичта, вярата и надеждата, сега и занапред.

Песента на ангелския хор ни призовава още да има мир на земята, а сега светът е във война. След пандемията последва ново страдание. Станахме свидетели на военни действия на територията на суверенна държава, които отнеха много човешки жертви и продължават да го правят. Огънят й не престава да носи много страдания на мирното население в Украйна и да руши инфраструктура, дело на съзидателен труд. Световната общественост, поместните църкви и всички вярващи хора в един глас осъдиха това кръвопролитие и призоваваха час по- скоро то да престане. Нека и в Рождественската нощ да не забравяме болката на страдащия украински народ, да се молим за него и за мирното разрешаване на този конфликт, както и на всички стълкновения по земята, за да настъпи траен мир, Божествен мир.

Рождественските ясли не само ни зоват към него, но и са вечното доказателство, че ще има такова световно помирение. Св.пророк Исайя в осми век преди идването на Спасителя предсказва рождението Му с думите, че Той идва, за да „вземе нашите грехове и да понесе нашите немощи“ /Ис.53:4/, което вече е факт. На друго място боговдъхновеният пророк ще опише как Господ ще изобличи народите, за да „приковат мечовете си на орала, и копията си на сърпове: народ срещу народ не ще дигне меч, и няма вече да се учат на война“ /Ис.2:4/. Знакови слова, за чието по-скорошно осъществяване трябва да полагаме усилия всички. Ако го правим, благодатта на родилия се Спасител ще ни помага и ръководи по пътя на любовта и мира, ще отвори духовните ни очи, за да видим Витлеемските ясли и смирението на Богомладенеца. Неговият мир ще прегърне душите ни, ще простим всичко ни всички и ще бъдем „съединени в един дух и една мисъл“ /1Кор1:10/.

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО! БЛАГОСЛОВЕН, БЛАГОДАТЕН, СВЕТЪЛ И УТЕШИТЕЛЕН ПРАЗНИК ЗА ВСЯКО ТЪРСЕЩО ПРАВДА СЪРЦЕ!

С архипастирска обич в родения Богомладенец,
+ СТАРОЗАГОРСКИ МИТРОПОЛИТ КИПРИАН