Александра Радославова Хаджихристова е 53-та Царица Роза на Казанлък

Александра Радославова Хаджихристова е 53-та Царица Роза на Казанлък. Тя бе избрана от жури по време на конкурс – спектакъла „Балът на розата“ в Исторически музей „Искра“. Александра бе избрана сред общо 17 абитуриентки – кандидатки за короната на Царица Роза. Нейни подгласнички са Ивона Габарова и Тиара Братованова.

Александра Хаджихристова е възпитаничка на Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм в Казанлък. Тиара Братованова, която бе избрана за първа подгласничка на Царицата, е възпитаничка на Природо-математическа гимназия „Никола Обрешков“. Втора подгласничка – Ивона Габарова е също ученичка на Математическата гимназия.

Конкурсът за избор на Царица Роза се проведе традиционно в три тура: в първия момичетата дефилираха в спортно-елегантно облекло, където имаха възможност да покажат своите физически данни, визия и харизматичност. Във втория тур бяха облечени с облекла на тракийки, зашити по специални проекти на Театър „Любомир Кабакчиев“. В третия тур претендентките за короната се явиха със своите рокли. Между отделните турове Театър „Любомир Кабакчиев“ представи части от свои спектакли, а докато журито заседава, публиката имаше възможност да чуе изпълнения на Надежда Александрова, участничка в телевизионния формат „Гласът на България“.

С „Балът на розата“ в ИМ „Искра“ беше поставено началото на 118-я Празник на розата, който бе открит от кметът Галина Стоянова. Тя сподели радостта си от възможността Празникът на розата тази година да може да започне на живо: „Поставяме началото на 118-тите Празници на розата в Казанлък. Измина година на трудности, болки, страдания. Нека празникът тази година бъде пречистването, с което да донесем радост и надежда за живот, а животът кипи в младостта. Това е Казанлък “.

Кметът Стоянова благодари за смелостта на всички участнички в красивата надпревара: „Човек винаги трябва да търси успеха и победата“.

Красотата на 17-те участнички в конкурса бе оценявана от представители на посолства на побратимени градове на Казанлък под председателството на посланика на Япония у нас Негово Превъзходителство Нарахира Хироши. В журито бяха още и посланикът на Алжир у нас Нейно Превъзходителство Латифа Беназза, първият съветник на посланика на Франция в България Жил Курежльонг, аташето по протоколните въпроси в Посолството на Русия в България Надежда Варабьова.

Японският посланик Негово Превъзходителство Нарахира Хироши подари символичен билет за Страната на изгряващото слънце на Царица Роза 2021 Александра Хаджихристова.

Сред официалните гости на церемонията за избор на 53-та Царица Роза бяха Негово Високопреосвещенство Старозагорски Митрополит Киприян, Областният управител на област Стара Загора Гергана Микова, председателят на Общински съвет Казанлък Николай Златанов, Почетният гражданин на Казанлък Николай Ибушев, Царица Роза 2020 – Мария Петрова.

Официалната церемония по коронясването на Царица Роза 2021, когато тя ще получи короната от Царица Роза 2020 ще се състои на 4 юни от 20:30 часа на площад „Севтополис“.