Дора Иванова след Номинираните в Будител на годината!

В Деня на народните будители има ли съвременни будители? Какъв ли е образът им, каква е ролята им, какво точно са създали, кои са те?

И ако в миналото ни будителите са събуждали народа в името на книжовността, самосъзнанието, духовността, то настоящите ни държат будни със своите дела, в името на общността, защото те ни карат да продължаваме да вярваме, че чудото е възможно. Карат ни да се чувстваме силни и окрилени, мотивират ни да не се отказваме.

За девета поредна година Българското национално радио организира обществената кампания „Будител на годината“, в която сред стотици предложения от страна на слушателите на обществената медия, журито (проф. Огнян Герджиков, д-р Румен Манов, Светослав Иванов, Даниел Ненчев, Елеонора Гаджева, Добрина Чешмеджиева и Ива Дойчинова) определи 10-те имена, белязали 2022-ра със своята дейност.

До финала достигнаха:

Проф. Мартин Вечев, инициаторът за създаването на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT), който бе открит в София през април 2022 г. и вече стартира първата си програма за докторанти.

Георги Калайджиев и проектът му „Музиката вместо улицата“, който успява да увлече над 300 деца от ромския етнос в Сливен с магията на музиката и да ги откъсне от улицата, за да им покаже верния път за развитие.

Елена Панайотова и нейната програма „Артисти за деца“, която стартира преди 15 години в Широка Лъка с лятна театрална академия за децата, лишени от родителски грижи от Дома в китното родопско село. Тази есен излезе филмът „Майка“ на Зорница София, вдъхновен именно от делото на Елена.

Иво Ценов и Тенко Николов, меценатите от SiteGround, които не се плашат от пътя, който трябва да изминат, за да постигнат целта си – Фонд за дарения с над 100 млн. лева за изграждане на комплекс с училище, детска градина и спортен център.

Актьорът и продуцент Александър Алексиев, който в първите часове на войната в Украйна загърби страховете си и с малък бус оказа на място хуманитарна помощ и спаси от ужаса на бомбите десетки украински бежанци, като ги докара в България.

Архитект Дора Иванова, която от 2015 г. е същински обединител в каузата – Бузлуджа да бъде върнат на обществото. Тя успява да обедини учени, изследователи, чужди и родни фондации, за да завърши дейностите по стабилизиране и обезопасяване на монумента.

Огромните сърца – Силвена Христова и Красимир Ламбов, основателите на Фондация „Живот със Синдром на Даун“, които преобърнаха представите на българите за слънчевите деца, и които показаха на всички, че това състояние далеч не е присъда, а предизвикателство.

Димитър Гилев – учителят от Свиленград, който преподава история в СУ „Д-р Петър Берон“ в родния си град. Младият мъж пътува, прави видеа, снима и пише, рови се из архивите, среща се с много деца и хора, за да събуди в тях родолюбието.

Макс Гурвиц и Елина Желева от BG4UA – технологичната и иновативна общност в България, която помага на бежанци от Украйна. Благодарение на бързата им реакция, контакти и публикации в социалните мрежи, те създадоха общност, която предлага настаняване, евакуация, помощ.

Турхут Исмаил – строителният предприемач от Несебър, който от години се занимава с реставриране и строеж на православни храмове не само в региона, но и в страната. До този момент той е върнал към духовен живот 13 църкви.

информация БНР