ОБРЪЩЕНИЕ НА КОМАНДИРА НА СУХОПЪТНИТЕ ВОЙСКИ ГЕНЕРАЛ-МАЙОР ДЕЯН ДЕШКОВ ПО ПОВОД ПРАЗНИКА НА БЪЛГАРСКОТО ВОЕННО РАЗУЗНАВАНЕ

Уважаеми генерали, офицери, сержанти, войници и цивилни служители,

Днес, 12 януари, честваме 115 години от създаването на българското военно разузнаване. На тази дата през 1908 година влиза в сила Указ на княз Фердинанд за създаване на Разузнавателна секция към щаба на Българската армия със задача да формира и ръководи органи за войсково и артилерийско разузнаване в артилерията, пехотата и кавалерията. Тя е първият специализиран орган за водене и ръководство на военното разузнаване в България.

С министерска заповед № ОХ – 49/11.02.1997 г. 12 януари е обявен за официален празник на българското военно разузнаване.

Този ден е и Празник на 1-ви разузнавателен батальон, който е сформиран на 01.12.2012 г. на основание заповед на Министъра на отбраната на РБ. Формированието е наследник на Пункта за управление на разузнаването на СВ и на 1-ви разузнавателен полк.

В този празничен ден искам да изразя своето уважение към всички Вас за професионализма, отговорността и прецизността, които проявявате ежедневно в своята работа.
Убеден съм, че и занапред ще работите все така усилено за успешното реализиране на поставените задачи и за посрещане на новите отговорности и предизвикателства.

Приемете моите най-искрени пожелания за много здраве, благополучие, нови лични и професионални успех.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!