Криминалната хроника за 23.10.2024

По-характерни престъпления:
На 22.10.2024г., в 10.30ч., в Първо РУ-Стара Загора е получено съобщение, че от преместваем обект, поставен в централната част на гр.Стара Загора, липсват запалки, химикалки, тениски, шапки и други вещи. Местопроизшествието е посетено полицейски екип. Образувано е досъдебно производство по чл.195 от НК.

На 22.10.2024г., в 18.57ч., на тел.112, в РУ-Казанлък е постъпил сигнал от 35-годишна жена, че в гр.Казанлък, съпругът й – 45-годишен, след възникнал скандал, й нанесъл побой. Образувано е досъдебно производство по чл. 131,ал.1,т.5а, във връзка с чл.130, ал.1 НК. Работата по случая продължава.

На 22.10.2024г., в 02.17ч., в ОДЧ при РУ-Раднево е получен сигнал за горящ апартамент в гр. Раднево. Установено е, че по време на пожара в апартамента са се намирали двама мъже на 41 и 33 години. Нанесени са материални щети по апартамента, а 33-годишният мъж е получил изгаряния и е настанен за лечение в болнично заведение, с опасност за живота, 41-годишният мъж е бил обслужен амбулаторно и освободен. Образувано е досъдебно производство по чл.331,ал.1 във вр. с чл.330,ал.1 от НК.

Пътнотранспортни произшествия:
На 22.10.2024г., около 09.10ч., в гр.Павел баня на кръстовището на ул.“Христо Ботев“ с ул. „Асен Златарев“ е настъпило пътнотранспортно произшествие. По първоначална информация, същото е между л.а.“Опел“ управляван от 68-годишен мъж и л.а. „Сузуки“ управляван от 33-годишен мъж, при което настъпва ПТП с пострадало лице и материални щети. Пострадала е пътничка в л.а.“Сузуки“ – 31-годишна жена, която е прегледана в здравно заведение и освободена за домашно лечение, без опасност за живота. Двамата водачи са тествани за употреба на алкохол, отчетени са отрицателни резултати. Местопроизшествието е посетено и обслужено от екип на РУ-Казанлък.

На 22.10.2024г., около 17.00ч., в гр. Казанлък на кръстовище на ул.“Кап. Петко Войвода“ с бул.“Княз Ал. Батенберг“ е настъпило пътнотранспортно произшествие. По първоначална информация, същото е между л.а.“Опел“ управляван от 48-годишна жена и 38-годишна пешеходка. Пешеходката е била прегледана в здравно заведение и освободена. Двете жени са тествани за употреба на алкохол, отчетени са отрицателни резултати. Местопроизшествието е посетено и обслужено от екип на РУ-Казанлък.

На 22.10.2024г., около 11.35ч., в гр.Стара Загора, на кръстовище на ул.“Цар Иван Шишман“ с ул. „Христо Ботев“ е настъпило пътнотранспортно произшествие. По първоначална информация, същото е между л.а.“Хюндай“ управляван от 30-годишен мъж и 71-годишна пешеходка. Пострадала е пешеходката, на място й е била оказана медицинска помощ. Водачът е тестван за употреба на алкохол, отчетен е отрицателен резултат. Местопроизшествието е посетено и обслужено от полицейски екип. В сектор „Пътна полиция“ е издаден АУАН и констативен протокол за ПТП с пострадало лице.

Разкрити престъпления:
Досъдебни производства са били започнати в РУ-Казанлък след получени съобщения през месец октомври за четири домови кражби от жилища в Казанлък, при които са били отнети телевизори, четири лаптопа, 2000лв., строителни машини и други вещи. В резултат на проведените от криминалистите оперативно-издирвателни мероприятия, като извършител на деянието е установен 31-годишен мъж. В хода на работа с мъжа е установено, че е извършител и на други две кражби – на строителни машини от микробус паркиран в гр.Казанлък и на два преносими компютъра и два чифта маратонки от вилна постройка в гр.Казанлък, за които в РУ- Казанлък има регистрирани преписки. Мъжът е задържан за срок до 24 часа.

На 10.10.2024г., криминалисти от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР-Стара Загора са извършили проверка на адрес в гр.Чирпан, собственост на 39-годишен мъж. Намерени са суха зелена тревиста маса и две растения от рода на конопа отглеждани в специално пригоден за целта текстилен гардероб с инсталирана система за обдухване и осветление. Изготвената експертиза установява, че сухата зелена тревиста маса представлява марихуана с тегло 0,48 грама, двете растения също представляват марихуана, които след изсушаване са с тегло 6,32 грама. Мъжът е бил е задържан за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство по чл.354а, ал.3, т.1 и чл. 354в, ал.1 от НК.

На 22.10.2024г., във Второ РУ-Стара Загора е образувано досъдебно производство по чл. 343б,ал.3 от НК, затова че 37-годишен мъж, на същата дата в 11.20ч., в гр.Стара Загора, по ул.“Августа Траяна“ е управлявал л.а.“Ауди“, след употреба на наркотични вещества, установено с техническо средство, което отчело – амфетамин. Мъжът е задържан за срок до 24 часа .