100 години „Арсенал“ в Казанлък

Изпълнителният директор на „Арсенал“ Николай Ибушев: „ Арсенал“ първото машиностроително предприятие в България, създадено след Освобождението

С редица събития Завод „Арсенал“ отбеляза 100 години от установяването на предприятието на територията на Казанлък и 146 години „Арсенал „ АД. Събитието беше уважено от лидера на ГЕРБ и народен представител Бойко Борисов, президентът на КНСБ Пламен Димитров кметовете на Казанлък Галина Стоянова и на Стара Загора Живко Тодоров.

По повод годишнината в сутрешните часове във фирмата се проведоха спортни състезания. Организиран беше и юбилеен концерт с участието на Тони Димитрова, Веселин Маринов, Ансамбъл „Арсенал“, ДГ „Буратино“, Сестри Диневи, КСТ „Киара – Н“ и Мажоретния състав на СУ Екзарх Антим I“..

В официалното си приветствие към арсеналци изпълнителният директор инж. Николай Ибушев отбеляза, че „Арсенал“ е едно феноменално предприятие на територията на България. Първото машиностроително в България, създадено веднага след Освобождението от турско робство, преди създаването на първото българско правителство. Първото най-голямо предприятие по численост на състава си.Над 10 хиляди са служителите му в момента. Ибушев подчерта още, че фирмата се разпростира на три общини – Казанлък, Мъглиж и Стара Загора. Предприятие, което е „майка“ на индустрията в България. Изпълнителният директор на фирмата каза още, че именно в „Арсенал“ са създадени основните индустриални мощности на България като стругове, електродвигатели, дизелови двигатели, първият лек автомобил „Булгар рено“, пружини за локомотиви и вагони – всичко това е започнало от „Арсенал“ и в последствие специалистите, оборудването, инструментариума, технологиите, цялостното ноу-хау отиват в други градове на страната, където започват да се развиват, да създават индустрията на България.

Ибушев каза също, че бурното развитие на „Арсенал“ е след 1955-та година, когато започва основното производство на оръжие и боеприпаси. Преди това фирмата е била предприятие за ремонт на оборудването на армията. След 1955 година започва усвояването на редица оръжейни боеприпасни системи, нещо което продължава и досега. Развитието на тези системи започва едва след приватизацията и преминаването на предприятието в частния сектор: „ Преди това ни беше забранено. В момента предприятието произвежда продукти, които са на световно ниво. Има дори неща, които никой друг не произвежда. Заводът продава в над 120 държави в света. Участва във всички световни изложения.“

По отношение на социалната политика инж. Ибушев подчерта, че средната заплата в „Арсенал“ надхвърля средната заплата в сектор „Машиностроене“ в страната. Голяма част от арсеналци почиват безплатно на почивната база на предприятието в Несебър. Всички работещи във фирмата получават 15 пъти в годината по 200 лева над заплатите си. „Арсенал“ поддържа материалната база и стопанските разходи на заводската детска градина „Буратино“.

„ „Арсенал „ е едно проспериращо предприятие. В последните години са вложени над 200 млн. лв. инвестиции в оборудване, в нови цехове, в нови производства. На 25 октомври в Стара Загора Оръжейницата ще открие изцяло роботизирано предприятие на територията на града. „Арсенал“ се развива като разширява мощностите си, разширява се и гамата произведени продукти. С помощта на Община Казанлък и на кмета Галина Стоянова в Казанлък бе отворен филиал на Техническия университет. Десетки са завършилите бакалаври и магистри на фирмата, а и в града. Отделно от това е подписан Меморандум заводът да изпраща за задочно обучение свои кадри в Университета за национално и световно стопанство, в Пловдивския университет, в Минно-геоложкия, в Габровския технологичен институт.

По време на официалната част на събитието Бойко Борисов получи подарък по случай 100-годишнината на фирмата – един от първите произведени в завода автомати „Калашников“, книгата „ 100 години „Арсенал“ в Казанлък“ и нож, произведен в „Арсенал“.



Още по темата:

Кметът на Казанлък Галина Стоянова: „ Арсенал“ не е история, той е настояще и бъдеще