111 години от Одринската епопея

На 26 март 2024 г. пред „Паметника на загиналите войни за Свободата на България“ в парк Розариум, град Казанлък, тържествено бяха отбелязани 111 години от превземането на Одринската крепост.

На мероприятието присъстваха: командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Маргарит Михайлов, заместник-кметът по стратегически планове и проекти на община Казанлък Аксения Тилева, директорът на Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа” д-р Чавдар Ангелов, председателят на общински съвет на СОСЗР – гр. Казанлък майор о.з. Евгени Пейчев, председател на Тракийско дружество „Капитан Петко Войвода” София Дончева, Председатели на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и техни членове от всички краища на България, 8-ми Ученически гвардейски отряд и военнослужещи от 61 механизирана бригада.

Слова за триумфа и героизма на Българската армия при превземането на Одринска крепост произнесоха бригаден генерал Маргарит Михайлов и д-р Чавдар Ангелов.

В памет на загиналите войни беше отслужена заупокойна молитва от Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Димитър Димов –архиерейски наместник на Казанлъшка духовна околия.

По повод годишнината от Одринската епопея, в основата на „Паметника на загиналите войни за Свободата на България” беше положена пръст, донесена от членове и симпатизанти на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва от бойните полета на Българската армия в Европейска Турция – Лозенград, Бунархисар, Люлебургас, Булаир и Одрин, след което с поднасяне на цветя на паметника и едноминутно мълчание официалните лица и присъстващите се преклониха пред паметта на героите.