Осигурени са средства за Колодрума, мултифункционална спортна зала и 9 нови електробуса в Казанлък

Осигурени са средства за Колодрума, мултифункционална спортна зала и 9 нови електробуса в Казанлък

Проектите на община Казанлък получиха одобрение с гласуването на Закона за държавния бюджет. Тя получава най-много средства от общините в област Стара Загора -30 милиона лева . 13,5 млн .лв. ще бъдат отпуснати за реконструкция на „Колодрум“-а и изграждане на многофунционална спортна зала там.

Останалите средства са предназначени за изграждане на кръгово кръстовище в западния вход на града .Ще бъде изграден и пътен възел тип ,,Детелина” на индустриалната зона на обходния път Казанлък и Стара Загора.

Осигурени са и средствата за реконструкция на общинския път и изграждане на велоалея от град Казанлък до село Копринка.

Договорите с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще бъдат подписани след влизане в сила на Държавния бюджет от 01.01.2024г.

Община Казанлък кандидатства и с проект и бе одобрена за осигуряване на екологични превозни средства за градски и междуселищен превоз на пътници и подобряване на инфраструктурата.

Проектът е на стойност 6 733 000.00 лв. Средствата се осигуряват от Министерството на регионалното развитие и благоустройството чрез процедурата „Екологосъобразна мобилност“ по Плана за възстановяване и устойчивост. Освен покупка на нови автобуси и тролейбуси с нулеви емисии, по проекта ще се финансира и изграждането и поддръжката на зарядни станции за превозните средства на обществения транспорт.

Новите електробуси, освен, че дават една по-евтина услуга, ще намалят и разходите за гориво и вредните емисии 80% от емисиите на градовете се дължат на моторни превозни средства.