Мария Христова, кандидат за кмет на с. Горно Изворово от коалиция „Левицата: Ще управлявам честно и открито, ще се допитвам до хората

Мария Христова, кандидат за кмет на с. Горно Изворово от коалиция „Левицата:

Ще управлявам честно и открито, ще се допитвам до хората

  • ­Мария, защо решихте да се състезавате за кмет на селото?
  • Защото живея в това красиво село с мъжа си и двете си деца, с майка си и баща си, с много близки и искам да го направя още по-добро място за живот, за да останем моите връстници и аз да живеем тук. Мисля, че можем заедно да оправим улиците, да се преборим за много по-редовен и удобен транспорт, да спасим гората и водата си. С една дума – искам да променя много неща, за които от години чакаме да се случат и все няма пари.
  • Ами то наистина за селата парите все не стигат.
  • Да. Така е, финансирането е смешно ниско. Но това е въпрос на политическо и законодателно решения, което пак чакаме с години – децентрализацията на управлението. Бюджетът обаче не е единственият източник на пари. Има програми, проекти, които досега много слабо се използват. Не всичко е пари, а в нашето село доброволчеството не  е забравено. Бизнесът, който е в селото или се развива в землището ни, също е в дълг. Ако успея да обединя всички тези възможности и източници, сигурна съм, че ще променим облика на Горно Изворово.
  • Вие се изправяте в изборната надпревара срещу вашата братовчедка Теодора Рабошева, досегашен кмет на селото. Предизборната надпревара влияе ли на отношенията Ви?
  • Не би трябвало. Теодора е направила, каквото е преценила и каквото е могла да направи за селото. Аз не отричам това, но ми се струва, че може повече и по-бързо да се действа. Ако тя спечели изборите, ще я подкрепям и се надявам на същото и от нейна страна.
  • Какво повече искате да направите за Горно Изворово?
  • Аз съм кандидат на коалиция „Левицата“ и това насочва идеите ми за управление на селото. Първото, което ще направя е общоселско събрание, на което ще решим кои са приоритетните ни задачи. Отдавна не сме се събирали на общоселско събрание и затова ни липсва ясна обща цел. Смятам, че е много важно управлението на селото да бъде напълно прозрачно и кметът да се отчита  поне два пъти в годината пред хората.

Ще пазя общинската собственост и ще направя така, че тя да бъде полезна на селото ни. Ще се противопоставя с всички легални средства срещу продажбата й или срещу промяна на предназначението й. Това го казвам специално за здравната служба, която от десетки години е затворена и селото страда от липса на медицински услуги. Имам идея и съм говорила със здравни специалисти, които са готови да посещават селото поне веднъж или два пъти седмично  и  да приглеждат хората в нужда. Като става дума за общинска собственост, ще се запозная подборно и с общинската земя и използването й, арендата, която е възможно селото да получава и т.н.

Както в повечето села и в нашето има много възрастни и самотни  хора. Те живеят доста трудно, някои са болни или социално слаби. Ще обиколя всички и ще анализирам какви нужди имат, за да мога чрез социалното подпомагане и социалните услуги да им осигуря по-добри условия за живот.

Горно Изворово е последна спирка по пътя. След нас в Балкана няма път, освен горските пътища. Необяснимо е, че автобусният транспорт вече две години е с най-неудобния график. Той не е удобен нито за работещите, нито за учениците, нито за възрастните или болните. С една дума за никого не е удобен и се налага по няколко пъти на ден да ходим с коли до града. Направихме поредна подписка за промяна на графика и тя сега върви. Няма да се откажа, независимо дали ще стана кмет или не, да се боря за удобен транспорт за едно живо село. За справедливото ни искане ни подкрепят и хората от Долно Изворово. Общината в Казанлък ни дължи решение на този проблем. Също така давам този пример, защото смятам, че е много важно селата да решават еднаквите си проблеми заедно. Например Горно и Долно Изворово да се боря т заедно за правото си да имат удобен е редовен транспорт.

Ще се запозная и ще поискам от ВиК ревизия на водоизточниците в нашето землище и ще търся пътища за възстановяване на нормален дебит на вода за Горно Изворово, включително и за напояване. Защото селото ни носи това хубаво име, но вече няма вода. Даваме вода на други села, а за нас не остана. На всичкото отгоре водата не се стопанисва добре.

  • И все пак, кое е най-важно за Вас и какво ще направите първо, ако станете кмет?
  • Най-важно за мен е всички хора в Горно Изворово да сме обединени, да няма наши и ваши, да няма заслужили и незаслужили. Всички да сме заедно и да работим открито и честно. Ако стана кмет, първото, което ще направя вече го казах  –  ще свикам веднага общоселско събрание и ще изслушам всички хора за техните виждания, проблеми, идеи или болки.  И на това събрание заедно ще решим кое ще бъде първата задача на новото кметство.

Купуването и продаване на гласове е престъпление.