Отбелязването на 138 г. от Съединението събра родолюбиви казанлъчани

Родолюбиви жители и гости на Казанлък се събраха и днес на историческото място, където казанлъчани научават радостната новина за Съединението на Княжество България с Източна Румелия – дворът на църковния храм „Свети Йоан Предтеча“. Камбанен звън даде начало на тържествената програма за бележитата дата.

Директорът на Общинска библиотека „Искра“ Теодора Георгиева припомни в историческото си слово събитията около 6 септември 1885 г. и ги определи като „един от звездните мигове в съвременната българската история. Защото само след седем години, след жестокия Берлински договор българите изненадват Европа с един, акт противоречащ на интересите на великите сили, а именно обявяват Съединението. И не само това, месец след този успех, блестящо го защитават с кръвта си, героизма и саможертвата в Сръбско –българската война.“, разказа тя за смелите патриотични дела на българите по това време. Теодора Георгиева пожела: „Да следваме величавия урок по единение и за в бъдеще, в името на свободата и суверенитета на България“.

С кратка музикално – поетична програма талантливи казанлъшки деца поздравиха присъстващите. С песни и стихотворения се представиха възпитаници на Театрална студия с ръководител Мая Стоянова и Вокална група „Искрици“ с ръководител Стефка Денева, и двете формации – част от Народно читалище „Искра – 1860“, Илона Георгиева поздрави с песента „Родина“.

След продължителен камбанен звън в началото на празничния ден, водосвет за здраве и благоденствие отслужиха казанлъшки свещеници, начело със ставрофорен свещеноиконом Димитър Димов, архиерейски наместник на Казанлъшка епархия.

Честито Съединение на България, Казанлък!

Галерия снимки: