20 години – Клуб „Светлини сред сенките”

Неусетно, поколение след поколение, книга след книга и награда, след награда, клуб „Светлини сред сенките” навърши двадесет години. Сякаш беше съвсем скоро денят, в който десетина деца, посещавали Лятна академия при НЧ „Възродена Искра”, дойдоха на 2 септември 2003г., в кабинета, в който цяло лято бяха творили и гледали фантастични филми, с ядна идея – да продължат целогодишно. Доста бързо клубът се превърна в познатото ни вече уникално явление, не само родено, но и подържано от ентусиазма на децата и младежите – творци. Желанието им, да впрегнат своя потенциал в нещо градивно, интересно и оставящо следи във времето, се сбъдва и надминава всичките им очаквания. След няколко години усилен труд и четири издадени колективни романа, клубът се премества в ОДК „Св. Ив. Рилски”, където се помещава и до днес. Работейки по своите творчески проекти, основателите не предполагат, че този клуб ще се развива и обогатява с годините, докато се превърне в средище на стотици творящи ученици и студенти, които привличат за своите колективни романи гости от различни краища на страната и чужбина. Никой не предполага, че клубът ще стане носител и на стотици международни, национални и общински награди за литература, илюстрация и видеоклипове.
Към момента, клуб „Светлини сред сенките” е разделен на две секции – млади писатели и въображенци. Децата, които посещават клуба са на възраст от 4 до 19 години. Най малките, от 4 до 7 години, са мечтателите от клуб „Въображение”, които се учат да фантазират, да развиват фината си моторика, да мислят оригинално и креативно. По-големите, от 8 до 19 години, създават световете, за които може да се прочете в книгите ни, но и участват в множество конкурси, фестивали, творчески лагери и работилници.

Клуб „Светлини сред сенките” готви за печат поредната си, двадесета по ред, колективна книга. Това е научно фантастичният роман „Те, които говорят с мълнии”, писан повече от десет години, с участието на „светлинки” от всички поколения. Заедно с полетът на романа към своите читатели, клубът изпрати и поредната група пораснали светлинки, които тази година завършиха училище и поеха по различни пътища, към своите мети.
Обучението в клуба е безплатно, а вратите ни са винаги отворени за нови мечтатели и фантазьори. Малките писатели вече започнаха поредна книга, в която не е късно да се включат още деца. А за тези, които просто обичат да разказват, да илюстрират, да участват в конкурси… място и приятели, винаги ще има, сред нас.