Първият видео 3D мапинг на Бузлуджа

Първият видео 3D мапинг на Бузлуджа, три музикални сцени, лекции, работилници, изложби и още…

В рамките на три дни и три нощи в центъра на Стара планина се проведе едно изключително събитие, което съчета музика на три сцени, визуални изкуства, пърформанси и лекции и обединява институции, неправителствени организации и доброволци около каузата за опазването на паметника Бузлуджа.

Част от програмата на Фестивала OPEN BUZLUDZHA 2023 бе и първият видео 3D мапинг на Бузлуджа “Shadow Diffusion”. Той въвлече посетителите в абстрактен свят, в който светлините и сенките се вплитат в хипнотичен танц. Сюрреалистичното пътешествие бе създадено от MP-STUDIO. Шоуто разпали въображението, съчетавайки миналото и разкривайки безграничните възможности на настоящето.

OPEN BUZLUDZHA 2023 включваше и цветна програма от активности денем за всяко настроение: лекции, изживявания, спорт, работилници, изложби, кино и зона за деца. Част от атракциите бяха спорт с летящи чинии, демонстрация на най-големите хвърчила в България, приказки на колелета, радио-балет, ателие за размисли и още много други.

На Основната сцена посетителите се радваха на Остава, Керана и Космонавтите, So Called Crew и още 9 други рок, инди, хип-хоп и RnB групи. На Монументалната сцена пред Бузлуджа звуча електронна музика на известни диджеи от България, Франция и Германия. Някои от българските имена са Versus, Raredub, Kei, а специалните гости-изненада са Pistamashina със своя футуристичен звук. На Горската сцена звуча едни от най-добрите дръм енд бейс диджеи в България от Purple Banana Syndicate, Miguel, Electric Divition и други.

Фестивалът се организира от фондация „Проект Бузлуджа“, заедно с Община Казанлък и “Bar Dak” и със съдействието на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“. Тази година проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант“ – 2022 г. Министерство на туризма се включи като партньор в събитието с павилион, представящ богатството и разнообразието на културния туризъм в България. Фестивалът е подкрепен и от посолството на Федерална република Германия в България, които са съдействали за участието на немски диджей артист.

Основни партньори на събитието бе MP-STUDIO. Студиото е сред пионерите в областта на светлинното изкуство в Европа. За петнадесетте години на своето съществуване, студиото се нарежда сред най-успешните в сферата, с над 450 проекта в 25 страни в цял свят, включително върху фасадите на Бранденбургската врата, Болшой театър, оперетата на емира на Кувейт и много други. Те са реализирали първата 3D мапинг проекция върху сграда в България през 2011 г. на фасадата на Народен театър “Иван Вазов“. Също така са и организаторите на Фестивала на светлините LUNAR в София.Галерия снимки: