Най-сладкият Шаран – Никулденският

На 6-ти декември Православната църква почита паметта на Св. Николай Чудотворец е покровител на водите и подводния свят, пазител на дома и семейството. На днешния ден в община Казанлък празнуват 2 160 души. Сред мъжете най-много са носителите на имената Николай 1 217 човека, следван от 359 носещи името Никола 359, а сред жените 170 са Николина, а Николета -74 дами. А сега ви предлагаме една семейна рецепта за приготвяне на никулденски шаран и вижте кой ни го приготви пред нашата камера 😉

Преди да сготвим Шаран за вечеря, първо трябва да го уловим. „Така е най-сладко“ ни разказва нашият домакин – музикантът и рибар Димитър Гайдаров. По-рано през деня го намерихме да лови риба на близък водоем до село Розово. А какво място заема в живота на Гайдаров денят на Свети Никола.

Димитър Гайдаров е внук на Димитър Гайдаров (1906г. – 1989г.), който е основател на фолклорния ансамбъл в днешния завод „Арсенал” и читалище „Искра” в Казанлък, които съществуват и до днес. Създава музикални школи за народни инструменти и народно пеене към Пионерския дом и НЧ „Искра” в Казанлък, както и 54 фолклорни музикални школи, хорове и оркестри в подбалканските градове и села на Розовата долина. В дома на Гайдарови винаги е имало няколко рецепти за приготвяне на семейния шаран.

След като бе напълнен, зашит, украсен с лимони, бе завит с фолио и печен 40 минути на 220 градуса в предварително загратя фурна, а след това и 20 минути без фолио, опеченият шаран бе изяден с чаша розе.