ИЗЛОЖБА: „КОГАТО МОМЧЕТО СТАВА МЪЖ…“ – КАЗАРМАТА ПРЕЗ „ОНЕЗИ” 45 ГОДИНИ

Исторически музей „Искра“ ви кани на специална изложба, подредена в Музея на Розата, на 07.04.2022 г. от 17:30 ч.

Наборната военна служба дълго време играе значима роля не само в живота на българските мъже, но и на всяко българско семейство. Генерация след генерация – дядовци, бащи, синове, внуци – са зачислявани в редовете на войската и са „изпълнявали своя дълг към род и Отечество”.

От друга страна, личните изследвания на автора на изложбата – д-р Илия Вълев показват, че казармата се приема не само като армейска институция с ясни и задължителни правила и норми за всички военнослужещи, но и като нещо повече. Тя присъства в народната/националната памет и като „ковачница за мъже”. Изложбата се опитва „да върне лентата назад” и да представи казармата в един по-различен ракурс, който за някои ще припомни, а за други – ще даде съвсем нови знания за близкото ни минало. Чрез преки спомени и разкази, чрез документи и научен анализ, чрез много фотографии и напълно автентични предмети от времето на социализма, изложбата излага някои любопитни исторически факти, свързани с българската армия през конкретния период, проследява обичаите и ритуалите, свързани с казармения преход и възмъжаването на момчетата, представя вътрешноказармения всекидневен живот на войниците.
Експозицията включва и забавно-развлекателна част за малките и по-големи посетители – игри, фотосесии и др.

Автор на изложбата е д-р Илия Вълев. Гостува по покана на ИМ “Искра“.

Изложбата е под егидата и с финансовата подкрепа на Министерството на отбраната на Република България и Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“.