Обществено обсъждане на идеи за бъдещето на Детската академия за таланти в с. Розово

Обществено обсъждане на идеи за бъдещето на Детската академия за таланти в с. Розово се проведе в Младежкия дом в Казанлък. Преди окончателното изготвяне на концепцията за дейността на заведението всички предложения ще бъдат внимателно разгледани.

“Човек, за да е щастлив трябва или всичко да има, или нищо да не иска!“, посочи в приветствието си към участниците в общественото обсъждане в Младежкия дом за бъдещето на Детската академия в село Розово световноизвестният преподавател по физика Теодосий Теодосиев. Философските думи на Тео дадоха начало на общественото обсъждане на идеи за бъдещето на Детската академия. Пред пълната зала с представители на местната власт, бизнеса, общественици, директори на училища, преподаватели и учители, той очерта задължителните условия за успех на амбициозното начинание. Кметът Галина Стоянова определи Тео като „човек с много опит за организация на работа с талантливи деца, ценен партньор в това начинание, който може да ни даде съвет“. Тeодосиев пожела да се върне дисциплината в българското училище, отбеляза, че само с теория не става, а трябва и експеримент и най-вече – много сериозна подготовка на преподавателите.

По-рано Кметът на Казанлък разказа историята на училището, срещата й с инициативния розовец Николай Спиров и появата на идеята за даване на нов живот и смисъл на школската сграда. Галина Стоянова припомни извършените строителни дейности на три етапа – покрива и външен ремонт, със саниране и дограма, после вътрешните ремонти и предстоящият трети етап за ВиК и ел. Инсталации. Тя благодари н арх.Николай Николов, който също е розовец и е направил проекта, по който са извършени дейностите по реконструкцията. Кметът на село Розово Венцислав Колев разказа за съпричастността на местните жители, които първи се включват в подготовката на старата сграда за ремонт и им благодари.

Участниците обсъждаха различни идеи, разделени на групи и изготвяха предложения за разнообразни занимания на децата в мултифункционални десет класни стаи, физкултурен салон и огромно, над три декара дворно пространство. Преди окончателното изготвяне на концепцията за дейността на “Детската академия за таланти” всички предложения ще бъдат внимателно разгледани.