„Регионално развитие – по-силна икономика“

Идеи за по-устойчиво регионално и икономическо развитие бяха обсъдени на конференцията „Регионално развитие – по-силна икономика“, която БТА организира в новия си пресклуб в Казанлък. Това е първият клуб необластен град, който Агенцията основава в България.

Изборът на Казанлък не е случаен поради факта, че регионът е известен с основните си отрасли – туризъм, розопроизводство, тежка промишленост, както и с изключително добре развитото професионално и дуално образование.

Самата конференцията бе открита от евродепутата Андрей Новаков, генералния директор на БТА Кирил Вълчев и кмета на град Казанлък Галина Стоянова.

По време на дискусията се обсъдиха темите за настоящето и бъдещо развитие на региона, България и ЕС сред които Основните акценти, заложени в Плана за регионално развитие на община Казанлък, проблемите в розопроизводство, мобилност, тежка промишленост, както и образование и дуално обучение.

Сред участниците във форума бяха още Лилия Цонкова, заместник-кмет на Казанлък по проекти с външно финансиране и образование, София Савова, координатор проекти в Агенция за регионално икономическо развитие – Стара Загора, доц. д-р Ганка Баева, директор на Института по розата и етеричномаслените култури, Зара Клисурова, председател на Националния съюз на производителите на етеричномаслени кутлтури, Владимир Спасов, прокурист в казанлъшка фирма, Златина Илиева, преподавател в Професионална гимназия “Иван Хаджиенов”, проф. Ивайло Ганев, директор на Технически колеж – Казанлък към Технически университет София, ученици и студенти.



цялата среща можете да проследите тук: