Свето Кръщение

Свето Кръщение е първото от седемте тайнства на Църквата, в което човек приема Божието благословение. То е един от най-светлите празници в живота на всяко християнско семейство – Празник, на който приветства въвеждането на детето в християнството, символично пречистено и готово да води праведен живот.

Изборът на Кръстник или Кръстница на детето е от голямо значение, защото те стават негови духовни родители. Тайнството Кръщение се извършва само веднъж в живота и никога не се повтаря. В деня на самото Кръщене в църквата се носят дарове на свещеника. Ритуалът се извършва изцяло от свещеника, кръстника и детето. Най-напред се дава името на детето. После кръстникът се отрича от Сатаната, вместо своя кръщелник като през това време държи детето в едната ръка и запалена свещ в другата.

Следва трикратно потапяне на детето във вода в купела, което е като символично очистване и подготовка за влизане в християнския свят. Детето се помазва детето с миро и накрая детето се облича в нови дрехи, най-често бели – символ на духовна чистота и невинност. Свещеникът подстригва кичур от косата на кръстения като символ на готовност и саможертва да брани Христовите ценности и вяра.

Накрая свещеникът, кръстникът и кръстеното дете обикалят три пъти около купела и с това ритуалът приключва. Освещават се питката, виното и медът, с които да се почерпят гостите.

Самото кръщелно свидетелство се оформя преди кръщенето и се дава на родителите, след като церемонията приключи.