Александър Проданов с Награда по математика „Роуз и Ървинг Саф”

Наградата по математика „Роуз и Ървинг Саф” е учредена от проф. Едуард Саф от Университета Вандербилт в Тенеси, САЩ, чуждестранен член на БАН, в памет на неговите родители. Тя се присъжда всяка година на студент по математика за отличен успех и високи постижения в областта на математиката.

На скромна церемония, провела се в Института по математика и информатика вчера, 31 май, проф. Саф връчи лично грамотите на носителите на Награда “Роуз и Ървин Саф” за миналите четири години. През последните няколко години Наградата бе присъждана, но тържественото ѝ връчване не се провеждаше поради ограниченията, наложени от пандемията от Ковид-19.

Вчера грамотите си получиха:

Александър Проданов, Физически факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, на когото Наградата бе присъдена през 2022 година.

Мария Пашинска, ФМИ на Великотърновския университет, носител на Наградата за 2019 година,

Елена Николова, Технически университет в София, лауреат на Наградата за 2020,

Пламен Иванов, ФМИ на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, награден през 2021 година

Проф. Едуард Саф е в България, за да участва в приключилата вчера международна работна среща Sphere packings, coverings, and spherical codes (SPCSC2023). Той е искрен приятел на България и на българската математическа колегия и планира следващата си визита в София по време на Международната конференция Mathematics Days in Sofia, която ще се проведе от 10 до 14 юли тази година.