Съвместната дейност с ОДМВР-Стара Загора е по-висока сигурност на населението

Директорът на ОДМВР-Стара Загора ст. комисар Лазар Христов акцентира върху действията на криминалистите от Второ РУ, довели до разкриването на извършител на измама Случаят е от месец май, когато двама мъже си уговарят среща на територията на ОДМВР-Стара Загора, а целта е закупуване на мобилни телефони на изгодна цена. Осъществена е продажба на „апарати“ на стойност близо 30 хиляди лева, а впоследствие е установено, че това не са мобилни телефони. След проведените незабавни оперативно-издирвателни действия на полицейските служители, за извършеното деяние е задържан жител на община Суворово. Предстои повдигане на обвинение. Старши комисар Христов посочи, че анализът показва увеличение на броя на грабежите и взломните кражби, но е нараснал и процентът на разкриваемост на този тип престъпления – от 52 процента за 2022 година на 68 процента за тази година.

Районният прокурор Таня Димитрова уточни, че акцент на съвместната дейност с ОДМВР-Стара Загора е по-висока сигурност на населението. Тя добави, че в случаите на грабеж, поради високата степен на обществена опасност на тези престъпления, при наличие на законови предпоставки затова, се прави искане до съдилищата за определяне на най-тежката мярка „задържане под стража“. Димитрова подчерта, че стремежът е по най-бързия начин да се реализира наказателна отговорност.

В рамките на брифинга директорът на ОДМВР-Стара Загора обяви началото на съвместна превантивна инициатива на полиция и прокуратура, под патронажа на кметовете на общините Стара Загора и Казанлък за провеждане на лекции с младите хора, на които по достъпен и интересен начин ще се дискутират теми, свързани с негативните последици от употребата на наркотици.

Във връзка с предстоящите балове на абитуриентите той призова зрелостниците за отговорно поведение на пътя. Категорично заяви, че проверките на водачи за употреба на алкохол и наркотични вещества или техните аналози ще продължат и коментира, че пътната обстановка в областта е на нивата от миналата година.