В ПГЛПТ отбелязаха Деня на европейските автори

На 27 март стартира първото издание на „Ден на европейските автори“ – инициатива на еврокомисаря, отговарящ за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел. Една от важните цели на тази инициатива е насърчаване на четенето, най-вече при младите хора.

Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм бе едно от над 1100-те европейски училища, в което се реализираха дейности, свързани с Деня на европейските автори.

Текстове на Марсел Пруст, Антоан дьо Сент-Екзюпери, Шекспир, Никос Казандзакис, Петя Дубарова, Дамян Дамянов, Робърт Бърнс, Албер Камю, Мария Лалева, прозвучаха на сбирката на представителите на Клуба на четящите ученици и учители в ПГЛПТ. Всеки от присъстващите прочете откъс от своя любима творба на европейски автор и в непринуден разговор сподели размисли, провокирани от текста.
Една от интригуващите дейности, свързани с инициативата за насърчаване на четенето, бе посещението на печатница „Lux Print”, където с любезното съдействие на г-н Лапчев и неговия екип, осмокласници от ПГЛПТ се запознаха с различните професии в книгоиздаването и с част от пътя, който изминава една книга, преди да стигне до ръцете на читателя.

Намерението е този общоевропейски празник на четящите млади хора, да се отбелязва всяка година в последния понеделник от месец март. Така те ще имат още една възможност да се докоснат до богатствата на европейската култура.

Организатори на инициативата в ПГЛПТ бяха учителите по Български език и литература.