Престави се в Господа отец Александър Чъкърък

Старозагорският епархийски съвет с дълбоко прискърбие съобщава, че на 17 март 2023 година се престави в Господа отец Александър Чъкърък – дългогодишен енорийски свещеник при храм „Св. Георги Победоносец“ – гр. Одрин, Република Турция. Припомняме, че през 2019 година той бе отличен с орден Св. прпмчк. Игнатий Старозагорски I-ва степен за ревностно изпълнение на духовните му задължения и за особени заслуги към БПЦ.

„Но не искам братя, да не знаете за починалите”, казва св. ап. Павел в посланието си до Солуняни: „за да не скърбите, както и другите, които нямат надежда.” /Сол. 4:13/ Ние, вярващите, имаме надежда и нашата надежда е спасителната и промислителна Божия десница. Като земни хора да поскърбим за добродетелния покойник, като вярващи, които имаме надежда за вечния живот да не униваме, да ни крепи надеждата в Бога, надеждата в безсмъртието, защото смъртта и гробът не са края на човешкия живот. Както Христос Бог възкръсна, така и всички, които вярват в Него, изповядвайки Символа на вярата, ще възкръснем за живот вечен.

Нека Бог настани душата му в място светло, в място злачно, в място прохладно, дето няма никаква болка, скръб и въздишка!

Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!

Опелото ще се извърши в неделя (19 март) в храм „Св. Георги Победоносец“, гр. Одрин, Република Турция.

Илияна Йотова:

Не мога да си представя, че когато отида в Одрин, вече няма да ме посрещнат топлата усмивка и благата дума на отец Чъкърък!

Отец Александър Чъкърък беше от онези хора, които днес са все по-малко. Отдаден на всичко българско, той поддържаше жива искрата на родолюбието, пазеше християнската вяра и българските традиции, будеше интереса към българския език. Отец Чъкърък беше въплъщение на човешките добродетели – любов, смирение, милосърдие. Никога няма да забравя думите му: „Най-важното е да работим заедно и който на какъвто език иска, на такъв да се моли. Молитвата звучи по един и същи начин“. С дейността си допринасяше за поддържането на добросъседските отношения между България и Турция.

Убедена съм, че делото му ще бъде продължено от неговото семейство!
Светъл път на душата на отец Чъкърък!Още по темата:

06.05.2017 – Старозагорския митрополит Киприан със старозагорски и казанлъшки отци проведоха служба в българската църква „Св. великомъченик Георги“ в Одрин